Где скачать Joomla? На JooMix.org

Мово Рідна! Колискова
Материнська  ніжна мово
Мово сили й простоти
Гей, яка прекрасна ти!

   mova31
21лютого - особливий день, його називають Міжнародним днем рідної мови. Він міжнародний, бо відзначається усім світом. У кожного народу своя мова, вона для них найрідніша і найдорожча. І кожен про свою мову скаже, що вона найкраща. Вперше почувши від матері і батька, вперше її зрозумів, назвав усі предмети і явища, свої почуття і мрії рідною мовою. Тому мова залишається на все...

    SDC15518
    20 лютого силовики здійснили масовий розстріл протестувальників з автоматичної зброї і снайперських гвинтівок. Кулі наскрізь прошивали саморобні металеві і дерев’яні щити. За три дні загинуло близько сотні протестувальників. Їх назвали «Небесною Сотнею».
    Указом Президента України N69 /2015 «Про вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні» 20 лютого оголошено Днем Героїв Небесної Сотні...

    IMG_4191we
    Милосердя, доброта, чуйність, уміння розділяти людську біль, вчасно підтримати у важку хвилину, розрадити в горі і біді - це найкращі риси українських людей. Цій темі була присвячена година доброти «Вчимося жити добрими людьми». Вона була проведена бібліотекарем Сагунівської сільської бібліотеки в ЗОШ I-IIст. 17лютого 2015 року з учнями 1-3 класів.
    Селезень Т.М. на прикладах змісту казок віршів та оповідань намагалася донести до...

   ujhk
   Майдан став символом боротьби за нашу з вами свободу й оновлення країни. Заплачено велику ціну: своє життя віддали найкращі... Молоді, сильні, ті, що тільки починали жити.

    "І сьогодні 20 лютого 2015 року ми зібралися, щоб пом'янути і вшанувати хвилиною мовчання Героїв Небесної Сотні". Саме такими словами розпочалась патріотична година "Небесна Сотня - герої не вмирають" у...

266qw
    Указом Президента України встановлений День Героїв Небесно Сотні, який буде відзначатися щорічно 20 лютого. В цей день у Червонослобідському будинку культури з метою вшанування пам’яті загиблих Героїв Небесної Сотні проведена година пам’яті «Небесна Сотня в вирій полетіла».
    На заході були присутні старшокласники і педколектив Червонослобідської ЗОШ№2, працівники будинку культури, небайдужі жителі села.
    Учасники заходу мали...

    IMGqaz
    20-го лютого худяківці разом з усією Україною вшанували Героїв Небесної Сотні. Година пам’яті відбулася в сільському парку біля пам’ятника Тарасу Шевченку.
    Опівдні тут зібралися представники
сільської ради, Будинку культури, бібліотеки, школи, дитсадка, громадські активісти. Після вступного слова ведучої Тетяни Овчаренко залунав Гімн України. По тому, під мелодію Духовного гімну Мирослава Скорика, Тетяна Миколаївна зачитала спогади...

…дивляться з темних небес,

Загиблі поети й герої,

Всі ті, що поклали життя,

За майбутнє твоє…

img1222
    "Небесна Сотня. Пам’ятаймо!" – саме під такою назвою 20 лютого бібліотека провела годину пам’яті в залі будинку культури. Розпочалася година пам’яті піснею "Реквієм" Ніни Матвієнко, а на великому екрані були показані трагічні події лютого минулого року та прізвища загиблих Героїв Небесної Сотні. Нікого не залишила байдужим пісня-реквієм майдану «Плине кача по Тисині», хвилиною...

Над землю тумани
Сивиною упали,
Та й на скроні батьків.
Назавжди зупиніться,
Всі війни на світі!
На білому світі
Не вбивайте синів!  

   

P2121405

   Саме під таким гаслом у Дубіївській сільській бібліотеці був проведений урок пам’яті, присвячений героям Небесної Сотні.
    Присутні прослухали розповідь завідувача бібліотекою Оксани Олександрівни Григоренко про події, які останнім часом відбуваються в нашій країні, спогади про переламні дні на...

    IMG0002
20 лютого у Степанківському будинку культури зібралися працівники сільської ради, вчителі та учні 6-го й 8-го класів ЗОШ І-ІІІ ступенів аби віддати шану загиблим Героям Небесної Сотні.
 На початку Катя Коваленко в ролі «України» розповіла чому плаче, болять і кровоточать її рани. Адже земля захлинається від крові та сліз матерів, сестер, побратимів. Проте в серці ще горить іскра і вона не втрачає віру у свободу.

18 лютого на базі Вергунівської сільської бібліотеки було проведено годину реквієм «Пам’яті Героїв Небесної сотні». На захід були запрошені учні 9-10 класів Вергунівської  з/о школи. Затамувавши подих, учні переживали хвилюючі дні Майдану. Звучали пісні «Молитва за Україну», «Пливе кача», «Повертайся живим».

Хвилиною мовчання під звуки метронома...

DSCF1597editDSCF1599edit

30 січня – 85 років від дня народження Всеволода Нестайка – улюбленого дитячого письменника.

5 лютого в Свидівоцькій сільській бібліотеці відбулися літературні години «Твори В. Нестайка читай та друзям розповідай» для двох груп продовженого дня (2-4 класи).

Завідувач бібліотеки ознайомила учнів з біографією автора улюблених дитячих творів, також в бібліотеці була оформлена книжкова виставка.

S6302813editНебесна сотня – безневинна жертва…
Бандитам не сховатись за хрестом
Отим хрестом, де їхня совість мертва
Зрікається і серцем і чолом…

21 лютого  в приміщенні  Мошнівської  сільської бібліотеки  відбулася                історична  п'ятихвилинка «Україна - більше  за  життя»

Цікаво та результативно 19 лютого пройшла нарада бібліотечних працівників «Підсумки роботи бібліотечних установ за 2014 рік», що відбулася  на базі Черкаського районного організаційно-методичного центру бібліотечної та краєзнавчої роботи.

В роботі наради взяли участь в.о.начальника відділу культури і туризму О.А.Поліна, директор РОМЦ бібліотечної та краєзнавчої роботи В.М.Канюка, директор районної дитячої бібліотеки І.В.Тимошенко.

Революція  Гідності… Євромайдан… Побиття  мирних  студентів, розстріл  Небесної  Сотні … Саме  ці  події  змінили  історію  України, саме  вони  сколихнули  небачену  хвилю  народного  патріотизму, достукалися  до  серця  кожного  українця,  який  по–справжньому  любить  свою  державу,  свій  народ. Сучасне  покоління  юних  українців&nbsp...

Афганська  війна..., брудна, неоголошена... Та хіба війни бувають чистими? Будь-яка несе смерть, каліцтво, вдягає в жалобу тисячі сердець, материнських сердець. У війни холодні очі, у війни свій рахунок, своя безжальна  арифметика. Вже минуло 26 років з дня закінчення війни в Афганістані. Відповідно до угод, виведення радянських військ з території Афганістану почалося 15 травня 1988 року. 15 лютого 1989 року з Афганістану повністю були виведені радянські війська.

    14 лютого відзначали одне з найромантичніших свят закоханих - День Святого Валентина. Саме цього дня в Степанківському будинку культури  відбувся тематичний вечір відпочинку для молоді, присвячений вічній темі кохання.

    Ведуча святкової програми, завідуюча сільською бібліотекою Альона Недуха, привітала усіх присутніх з цим чудовим святом і побажала, щоб у їхньому житті всього було доволі: і ласки, й ніжності, й кохання.

P2121407

Поставте скибку хліба на стакан

І голови схиліть в скорботі вічній

За тих, кого убив Афганістан,

Чиї він душі зранив і скалічив.

О, Україно! Ніжно пригорни

Усіх живих синів своїх, як мати,

Щоб ми уже не бачили війни,

Не чули щоб ніколи звук гармати.

14 лютого в  Дубіївській сільській бібліотеці відбулася година мужності до 26 річниці виводу військ з Афганістану «Їм випало служить в Афганістані і молодим ціну життя пізнати».

00vbnm

День 22 січня 1919 року ввійшов до національного календаря, як велике державне свято – День Соборності України.  Саме тоді на площі перед Київською Софією відбулася подія, про яку мріяли покоління українських патріотів: на волелюбному зібранні було урочисто проголошено злуку Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки.
    Саме цій знаменній події і була...

2015

29 січня в Худяківській сільській бібліотеці було проведено патріотичну годину  з нагоди 97-ї річниці бою під Крутами. Бібліотекар Лариса Гуржій повідала присутнім про буремні події майже столітньої давності, коли близько чотири сотні київських студентів та вільних козаків, захищаючи підступи до Києва вступили в бій з більшовицькою армією під командуванням Михайла Муравйова, яка налічувала за різними даними від 4-ох до 6-тисяч. Захищаючи Українську Народну Республіку більшість студентів...

DSC01988

8 січня 2015 року виповнюється 80 років від дня народження Василя Симоненка.

    Його називають «витязем молодої української поезії», а його коротке, але таке яскраве життя порівнюють із спалахом блискавки. Читаючи поезію  В. Симоненка, замислюєшся над суттю життя, адже кожна людина приходить у світ, щоб залишити свій слід на землі.

000yui

    9 січня бібліотекарем Тубільцівської сільської бібліотеки в приміщені сільської ради була проведена літературна година, присвячена «витязю української поезії» Василю Симоненку,  якому в цьому році виповнилося б 80 років від дня народження.
    Перегортаючи сторінки життя та творчості поета присутні дізнались нові факти про В. Симоненка, відкрили його для себе не лише, як літератора, журналіста, а і як Людину. Під час заходу прозвучали вірші присвячені матері...

yuuiiioo

    Щороку 22 січня український народ відзначає День Соборності України.
Напередодні, в ЗОШ І-ІІІ ст. с. Тубільці, для учнів 5 – 10 класів вчитель історії Штомпіль Т. М, та завідувач бібліотекою с. Тубільці Шацька Т.І. провели захід присвячений цій даті під назвою «Великий день Єднання».

      Вчитель історії  Штомпіль Т.М. провела невеликий...

Здрастуй, сонце, і здрастуй, вітре!

Здрастуй, свіжосте нив!

Я воскрес, щоб із вами жити

Під шаленством весняних злив…

В.Симоненко

vcnbn

     Такими рядками розпочалась літературна година під назвою «Сповнений любові і добра» з нагоди 80-річчя від дня народження Василя Симоненка, яка відбулась 8 січня в Степанківській сільській бібліотеці.

22 січня 1919 року на Софійському майдані Києва було проголошено Акт злуки УНР і ЗУНР. Цю знаменну подію в історії українського народу  відзначили читачі Степанківської сільської бібліотеки, побувавши на історичній бесіді «Возз′єдналась Україна від Дніпра до Збруча».

    У тяжкій і тривалій боротьбі за національне визволення, утвердження власної державності наш народ не раз переживав як гіркі, так і радісні події. Одна з таких сторінок нашого минулого - боротьба...

Було їх триста, тільки триста

Героїв — українських соколят.

Ми низько кланяємось тим могилам,

Де вічним сном герої наші сплять.

         Історія знає багато жертв в ім′я ідеї, але аналогічної Крутам не було.

       97 років тому у бою під Крутами полягли київські студенти й учні, що 1918-го стали на захист незалежності своєї Вітчизни. Їх було 300 проти шеститисячної...

    15 січня в Свидівоцькій сільській бібліотеці відбулися патріотичні години  для груп продовженого дня 2-3 класу (вихователь Біда Л. П.),  та 4 класу (вихователь Мороз Н. Г.) - «Біль і пам’ять: Афганістан», присвячені 60-й роковині від  дня народження воїна-інтернаціоналіста, земляка Сергія Васильовича Жомера (18.01.1955 – 6.04.1987), який загинув виконуючи інтернаціональний  обов‘язок в ДРА.

     8 січня 2015 року мало б виповнитися 80 років талановитому  українському  письменнику і журналісту із когорти шістдесятників –  Василю Симоненку. За 28 років, відміряних йому долею, він  залишив великий і вагомий спадок – сотні талановитих віршів, десятки новел, оповідань, статей, казок, щемкий щоденник, щирі листи.

tyutu

В теплій, сімейній атмосфері 30 січня в приміщенні сільської бібліотеки  с. Сагунівка відбулось засідання клубу за інтересами «Для вас дівчата, жінки, господині». Завідувач  бібліотекою Надія Миколаївна Атамась розповіла про українську вишивку рушників та серветок  та  відмітила: «Нам дуже приємно, що в останній час, мистецтвом  української вишивки зацікавилась молодь та діти. Все більше молодих людей бажають провести обряд одруження в українському стилі, поєднуючи...

IMG_0512    Під такою назвою пройшла літературна година на черговому засіданні літературно-мистецького клубу «Провесінь», що організований при БК с. Руська Поляна. До цього заходу  бібліотекарі підготували виставку творів славетного земляка – письменника Василя Симоненка, запросили до обговорення читачів бібліотеки. Розмова вийшла щира і задушевна, бо ніби сам поет промовляв до руськополянців своїми творами. Звучали вірші «Україні», «Люди прекрасні», «Ти знаєш, що ти людина?», «Злодій»

Можна  все  на  світі

Вибирати  сину,

Вибрати  не  можна

Тільки  Батьківщину

В.Симоненко  «Лебеді  материнства»

uttururt

8 та 10 січня в Мошнівській сільській бібліотеці відбулася бесіда і відеомандрівка для дітей і юнацтва на тему «У твоєму імені живу» присвячена 80 – річчю від дня народження відомого поета та журналіста Василя Симоненка. 1935 – 1963рр. ці цифри окреслили земний шлях витязя української літератури.
8 січня 2015 року йому мало...

Там гриміла війна і дрижала земля під ногами, 
Розривалося небо і вили свинцеві дощі – 
То Вітчизна моя піднялася на бій з ворогами 
І, стікаючи кров'ю, боролася вдень і вночі.

Опалила війна світлу молодість в жерлі вулкана, 
Та надія на краще в серцях непогасно жила... 
В сорок п'ятім прийшла Перемога така довгождана, 
Аби порость нова знов до сонця з руїн проросла.

koko9 січня бібліотека с. Первомайськ гостинно запросила юнацтво та молодь на літературну годину, присвячену 80 -й річниці від дня народження Василя Симоненка, метою якої було виховання почуття патріотизму, хоробрості та мужності у молодого покоління. В рамках заходу присутні з цікавістю слухали вірші молодого поета, які надихають на віру у себе, що дійсно  "Можна все на світі вибирати, сину, вибрати не можна тільки Батьківщину". 

Зав.бібліотекою с.Первомайськ

Н.М.Соломаха

Україно! Ти - моя молитва,
Ти моя розлука вікова...
Гримотить над світом люта битва
За твоє життя, твої права.

  

SDC15465

  Василь Симоненко зібрав у собі всю правду, всю долю і майбутній день України, як те зерно, що вмираючи, ціною своєї смерті народжує тисячі. Саможертовний, чесний і справжній, він воістину найулюбленіший поет свого покоління.
   Своїм життям і літературним прикладом Симоненко підтвердив істину, що національна гідність і честь - то ознаки...

"Можна все на світі вибирати сину

Вибрати не можна тільки Батьківщину"

В. Симоненко

    Такими словами  16 січня 2015 року в Будищенській сільській бібліотеці розпочалася літературна година "Лебеді материнства В. Симоненка" присвячена пам’яті видатного поета, лауреата Шевченківської премії.

    Час...

P1020844

27 січня – Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. Цього дня у с.Білозір’я було проведено ряд заходів по вшануванню пам’яті жертв Голокосту.

   Заступник голови районної ради В.А. Орел та заступник сільського голови С.І. Ковтун разом із представниками Черкаської громадської організації  «Об’єднана єврейська громада» та Смілянської єврейської общини, працівниками Білозірського центру культури  і дозвілля поклали квіти та засвітили  лампадки на могилі  жертв...

Героїчна сторінка, назва якої Крути

Битва під Крутами відбулася 29 січня 1918 року поблизу селища Крути на перегоні Бахмач - Ніжин. Битва набула особливого значення у свідомості багатьох завдяки героїзму загону, який складався із 300 студентів, гімназистів-старшокласників і військових курсантів під командуванням сотника Гончаренка.

19 березня 1918 року тіла 17 студентів було привезено до Києва і поховано на Аскольдовій могилі. Під час поховання...

    5 лютого 1944 року – день визволення села Яснозір’я від фашистських загарбників. Минають роки, але в серцях  людей залишається пам'ять про тих, хто віддав своє  життя за Перемогу над фашизмом. Понад 550 жителів села загинуло в роки  війни. Гордістю села є Герой Радянського Союзу Небилиця Василь Іванович, удостоєний цього високого звання за мужність і хоробрість під час форсування Дніпра.

    10 лютого 2015 року в Яснозірській сільській бібліотеці відбулося перше знайомство з бібліотекою вихованців старшої групи дитсадка "Сонечко".

    Бібліотекар ознайомила діток з правилами поводження в бібліотеці, з книжковим фондом, виставками дитячої книги та періодичними виданнями для дітей які надходять до бібліотеки. Особливу увагу було приділено Кобзарику "За сонцем хмаронька пливе".