Где скачать Joomla? На JooMix.org

ru/DSCF3232.Нелегкими і сумними спогадами відзначили День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС у Вергунах. Їх, учасників-ліквідаторів з сіл Вергуни та Нечаївка, залишилось лише 32.

Більшість уже знайшли вічний спочинок від земних життєвих турбот, пекучого болю, нескінченних хвороб «нагороджених» «мирним атомом». Пам’ять про них відзначили покладанням квітів до меморіалу Героям-Чорнобильцям, що знаходиться в центрі села Вергуни. Продовжили – у затишній, домашній обстановці...

IMG_1392114 грудня День вшанування  учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.

День встановлений в Україні згідно з Указом Президента від 10 листопада 2006 року, на згадку про завершення 14 грудня 1986 року будівництва саркофагу над четвертим зруйнованим енергоблоком  ЧАЕС.  26 квітня  1986 року на Чорнобильській атомній електростанції, що на Київщині, сталася  найбільша в історії людства техногенна катастрофа. Лише завдяки самопожертві ліквідаторів наслідків...

5778

Галина Буркацька – жива легенда Черкаського краю. Новатор сільського господарства, двічі Герой Соціалістичної Праці, вона увійшла в історію нашої держави творцем. Ця визначна жінка вміла керувати, вчитися і навчати інших,  а її трудовий подвиг  оспіваний у піснях та віршах...

68790У Всесвітній день боротьби зі СНІДом в Мошнівській сільській бібліотеці відбулася виховна година «СНІД: подумай про майбутнє – обери життя».

Бібліотекар розповіла учням про такі поняття як "СНІД", "ВІЛ" та їх ознаки, про відповідальність за власну поведінку та ведення здорового способу життя, а також про толерантне ставлення до ВІЛ-інфікованих людей.  

Як наслідок, школярі отримали елементарні знання про СНІД, основні шляхи зараження цією хворобою та...

IMG_60796, 7 грудня на базі Черкаського районного організаційно-методичного центру бібліотечної та краєзнавчої роботи відбулася підсумкова нарада бібліотечних працівників за темою «Сільська бібліотека – шлях від традиційної книгозбірні до центру інформації».

Розпочала нараду директор методичного центру Валентина Канюка,

8980026 листопада, до Дня пам’яті жертв Голодомору, в селі Думанці о 13.00 відбулось відкриття пам’ятного знаку жертвам Голодомору 1932-1933 років.

Пекельні цифри та слова

У серце б’ють неначе молот

Немов прокляття ожива

Рік 33-й Голод, Голод.

1139Починаючи з 1998 року в Україні на державному рівні вшановується пам’ять жертв Голодомору.

В останню суботу листопада жителі села Яснозір’я та учні школи зібралися біля Пам’ятного знаку жертв Голодомору, щоб пом’янути хвилиною мовчання загиблих односельчан та запалити свічу пам’яті.

Потім присутніх запросили до сільської бібліотеки, де було проведено бібліографічний огляд літератури «Голгофа голодної смерті».

Ми не...

IMG_147326 листопада о 16.00 годині в с. Леськи, біля пам’ятного знаку жертв Голодомору 1932-33-х років, проведено акцію «Запали свічку».

На заході були присутні заступник голови районної державної адміністрації Петро Коренюк, голова районної ради Олексій Собко, сільський голова Микола Бас, секретар сільської ради Петро Михно, генеральний директор ТОВ «Агро-Старт» Тетяна Бас та небайдужі жителі села.

За достовірними даними Черкаського обласного державного архіву встановлено імена 615-ти...

678В історії України багато трагічних сторінок. Одна з них – трагедія Голодомору 1932-1933 років. З метою надання вичерпної інформації та правдивого висвітлення тих подій в Червонослобідській сільській бібліотеці організовано тематичний перегляд друкованих видань "Невиплакані сльози України".

В день вшанування пам'яті жертв Голодомору відвідувачі бібліотеки мали можливість переглянути списки односельців, які трагічно загинули в 1932-1933 роках. З болем в душі...

P_20161126_135136_HDRГоріла свічка на моїм вікні

І трепетала крихітним життям.

Нараз мені здалося: в тім огні

Спроквола засвітилося дитя.

Голодними очима повело,

Щось шелестіли ниточки-вуста,

6769«Сьогодні ми вшановуємо пам’ять жертв Голодомору 1932-1933 років. Кожен із нас переосмислює нашу історію, трагічні її сторінки, які примушують стискатися людські серця. Одна з найстрашніших таких сторінок – Голодомор, який призвів до небачених безневинних жертв» – такими словами 26 листопада розпочалась в Худяківській бібліотеці Година історичної правди «Блукало лихо по землі…». Присутні ознайомились з історичними фактами у цифрах, які дають зрозуміти увесь масштаб трагедії. Сьогодні – час...

У c._42IdA39VSQ Степанках на знак вшанування пам'яті жертв Голодомору 1932-1933 років відбулись скорботні заходи.

25 листопада читачі сільської бібліотеки присвятили «33 хвилини історичної правди» усім невинно убієнним, замордованим голодом українцям. Учасникам заходу донесена інформація про жахливі факти всеукраїнської трагедії, представлено книжкову виставку «Ще довго пам’яттю болітиме стражденний 33-тій».

На території села встановлено 3 пам’ятних знаки померлим від...

6576Закоханий в музику по самі вінця, він не може існувати без неї і дня. Відкритий, щирий, ерудований, він випромінює рішучість і вабить креативною затятістю. Тонкий художній смак, неабиякі організаторські здібності, досконале володіння диригентською технікою, а головне відданість улюбленій справі - і дали можливість розквітнути яскравому таланту видатного українського митця,  уродженця села Руська Поляна, Олександра Олександровича Стадника...

687989

Поет і письменник Пилип Семенович Морачевський ніколи не користувався широкою відомістю і вже наприкінці XIX століття  вважався забутим. Проте вклад його у розвиток історії українських перекладів Біблії важко переоцінити. Головною справою його життя став переклад українською мовою Святого Письма, проте друкування перекладів Морачевського влада категорично заборонила. Згадали про Пилипа Морачевського лише після революції 1905 року, вже посмертно...

5798

Кажуть, що час лікує душевні рани, але рану в серці України, пов'язану з Голодомором 1932-33рр, загоїти неможливо. Це історична правда, яку забути не вдасться ніколи.

Напередодні дня пам’яті жертв голодоморів, 22 листопада у Мошнівській сільській бібліотеці, а 23 листопада в музеї ім. Т.Г. Шевченка с.Мошни, бібліотекарями була проведена година скорботи та організована викладка друкованих видань «Засвіти свічу пам’яті». 

Масове винищення українських хліборобів штучним голодом...

IMG_1471З нагоди 3-ї річниці початку Євромайдану в Леськівській сільській бібліотеці була оформлена тематична викладка друкованих видань «Герої не вмирають» та проведена бесіда-діалог «Подвиг, ціною в життя» з членами клубу за інтересами «Родовід».

Завідувач бібліотеки Ольга Сухоручко нагадала присутнім про те, як внаслідок рішення Уряду призупинити підписання Угоди про асоціацію України з ЄС, люди почали самоорганізовуватися через соціальні мережі та виходити на Майдан, як 30 листопада українська...

IMG_0360

                                                     Горить свіча і пам’яті сльоза
                                                      додолу з неї краплями стікає.
                                                         Земля ридає, плачуть небеса –
                                             Героїв Україна пам’ятає. 

Б. Пісний

IMG_2245З нагоди відзначення Дня Гідності та Свободи 18 листопада у Степанківській сільській бібліотеці читачі зібралися на патріотично-виховний захід «Пам’ятаймо імена Героїв», щоб вшанувати патріотизм і мужність громадян, які в лютому 2014 року постали на захист східних рубежів Вітчизни, міцно тримаючи оборону, ризикуючи власним життям та здоров’ям. І з тим увійшли в історію.

Учасники заходу прослухали інформацію про доленосні події в Україні початку ХХІ століття...

7RZWyEi5q2Y5 листопада 2016 року в приміщенні Хутірської сільської бібліотеки відбувся творчий квартирник активної молоді. Захід включав в себе декламування поезії класичних і сучасних поетів, власних віршів, виконання під акустичну музику відомих українських пісень та пісень написаних власноруч.

На квартирнику звучали вірші таких відомих класиків української літератури, як Тараса Шевченка, Ліни Костенко, Івана Франка.

Акустичні переливи гітари доносили до гостей прекрасні пісні сучасних...

IMG_20161110_124537До Дня української писемності і мови у Чорнявській сільській бібліотеці було організовано тематичну полицю «Звучи, мово моя чарівна» та проведена інформаційна хвилинка з учнями 6 класу «Слово, пісне, дума Кобзарева, ви – окраса й суть мого життя».

IMG_14359 листопада, на честь  вшанування  пам’яті  Преподобного Нестора Літописця, ми  відзначаємо  День української писемності та мови. З цієї нагоди в Леськівській сільській бібліотеці відбулась літературна година: «Слово наше рідне – слово українське». На захід до бібліотеки прийшли учні 6 класу з класним керівником Адамович Зоєю Артурівною. Працівники бібліотеки розповіли про походження свята, про той важкий шлях, який долала і долає українська мова зі своїм народом для...

-З нагоди відзначення Дня української писемності та мови у Степанківській сільській бібліотеці розгорнуто викладку літератури «Рідна мова солов’їна», біля якої  9 листопада для відвідувачів проводилась мовознавча хвилинка «Мова наша – серце наше». Присутні ознайомились із головними етапами виникнення та розвитку української писемності, отримали  поради, як оволодівати культурою мови, переглянули інформаційні матеріали, представлені  на викладці.

Сподіваємось, проведений...

IMG_14318 листопада, з нагоди  40-ї річниці створення Української гельсінської групи, працівники Леськівської сільської бібліотеки провели історичну годину “Перша легальна організація дисидентів України”.

Завідувач бібліотеки Сухоручко О.Г. розповіла присутнім про те, що 9листопада 1976 року була створена Українська гельсінська група, яка боролась за дотримання в Україні політичних, економічних, соціальних, національних і релігійних прав людини. Очолив організацію відомий поет і прозаїк Микола Руденко. Щоб забезпечити виконання Гельсінських угод в Україні,  УГГ поставила за мету ознайомлювати громадськість із Загальною декларацією прав людини ООН, сприяти розширенню контактів між народами і вільному обміну 

1129З нагоди 40-річчя з дня утворення Української гельсінської групи в Яснозірській сільській бібліотеці відбулась історична хвилинка "Учасники Української гельсінської групи". Бібліотечні  працівники розповіли присутнім, що 9 листопада 1976 року була утворена Українська гельсінська група, яка стала першою легальною організацією дисидентів України для боротьби за дотримання в УРСР  політичних, економічних, соціальних, релігійних прав людини.

IMG_1369Звичайно, в бібліотеку приходять за потрібною книгою. Але п’ятого листопада руськополянські читачі поспішали на засідання літературно-мистецького клубу «Провесінь», в рамках якого проходила зустріч із заслуженим артистом сценічного мовлення Борисом Лободою, яку для них організували бібліотекарі.        

Борис Іванович є братом письменниці Ганни Черінь. Вона проживала у США (в цьому році, на жаль, померла), члени об’єднання вели з нею переписку та отримали в...

989Олекса Петрович Стороженко – український письменник, етнограф, художник і  поет. 

Природа щедро наділила його душевними дарами. Сучасники високо цінували його природні естетичні уподобання та здібності талановитого музиканта, виконавця творів на віолончелі і скульптора, хоча спеціальної освіти він і не мав.

Літературна спадщина письменника невелика за обсягом  – 14 творів російською та 26 українською мовами. Деякі оповідання присвячені видатним українцям, вченим, письменникам, поетам і близьким людям...

8990

Сьогодні, в сучасному світі досить важко знайти правильний шлях, адже моральні цінності та еталони правильної поведінки у суспільстві докорінно зламані, а людське життя не важить нічого. Тому, як ніколи, гостро постає проблема пошуку та відродження насамперед у самому собі цих вічних рис, що врешті решт і роблять людину гідною та толерантною – тобто справжньою Людиною. Адже бути толерантним – ознака вищої гідності...

coverУ нас надзвичайно радісна новина: за результатами оцінок конкурсної комісії Степанківська сільська бібліотека стала переможцем 2-го конкурсу грантів на розвиток територіальних громад, започаткований Фондом Родини Нечитайло. Її проект «Читаюча  дитина – надія нації» отримав право на укладення грантового договору на 25000 грн., які будуть використані на поповнення бібліотечного фонду новою дитячою літературою та офісною технікою. Так тримати!!!  

Детальніше тут

IMG 2199

         З метою збагачення читачів знанням про героїчну і драматичну сторінку нашої історії, виховання у них інтересу і поваги до свого минулого та з нагоди відзначення Дня визволення України від німецьких окупантів у приміщенні Степанківської сільської бібліотеки  28 жовтня проведено патріотичну бесіду «За честь, за славу рідної  української землі». Учасники заходу прослухали розповідь про жахливі картини тяжкого шляху визволення нашої держави, мужність і...

PA274702

«Служба уваги та порад» – це робота з обслуговування, соціальної підтримки малозахищених та людей з обмеженими можливостями (інваліди, люди похилого віку). В бібліотеці таке обслуговування відбувається на основі традиційних форм бібліотечної роботи: книгоношення, бесіди, інше. Отримавши замовлення по телефону, та досконало вивчивши смаки користувачів, бібліотекарі додають до списку ще кілька книг на власний вибір. Користувачі від такого...

467

Насильство в сім’ї – одна з найбільш поширених соціальних проблем. Насильству в сім’ї в основному піддаються жінки. Чоловіки вдаються до насильства, намагаючись чинити тиск і продемонструвати свою силу над жінками.

Краще було б, щоб з Вами не трапилась біда, але якщо  вже сталась, то хай наші поради, як захистити себе, стануть Вам у нагоді...

465Микола Степанович Вінграновський – поет, прозаїк – божий дар української культури. Химерний, дивацький, перейнятий гумором, він випромінює світло духовної свободи. На вірші автора написано багато пісень, в тому числі – у бардівському жанрі...

7878920 жовтня в Мошнівській сільській бібліотеці відбулася хвилина слави «Черкаський полковник Вільного козацтва», приурочена 130-й річниці від дня народження Якова Михайловича Водяного -  військового і політичного діяча, отамана повстанського загону в Холодному Яру в 1921 році, автора п’єси «Холодний яр».

Народився він в м. Сміла що на Черкащині, неодноразово арештовувався царським режимом за революційну діяльність. В 1917 році організував Вільне козацтво, вів бойові дії проти...

638ikolhjujkПісля Наради з питань безпеки й співробітництва в Європі, що відбулися влітку 1975 року в Гельсінкі, для України виникли реальні можливості зближення з європейськими країнами. Серцевину положень головного документа наради складало дотримання людських прав. Керівництво СРСР також поставило підпис під Заключним актом цієї угоди, однак виконувати взяті на себе зобов’язання не збиралось. Саме тому, мало місце виникнення Української гельсінської групи...

IMG_2542Стало вже доброю традицією щороку іменини  села Степанки відзначати  14 жовтня – у день свята Покрови Пресвятої Богородиці, День захисника України та Українського козацтва. Саме цього дня степанківчани святкують храм у селі.

Святкове богослужіння з цієї нагоди очолив отець Володимир, а культурне свято Дня села усіх зібрало у вечірній час в місцевому будинку культури.

Спочатку гості оглянули виставки декоративно-прикладного мистецтва, що...

IMG_1346Значення книги у житті людини важко переоцінити. З дитячих років вони допомагають нам пізнавати світ, дають поради, засмучують і розвеселяють. Люди, які багато читають, не тільки мають хороші знання, а й ніби проживають різні життя з героями улюблених книг.

Так, 17 жовтня, подарувати дітям молодших класів Руськополянської школи №2 радість зустрічі з книгою прийшли письменники-аматори та члени літературного об’єднання «Провесінь»: Світлана Корчинська, Людмила Клименко, Тетяна Коноваленко та...

PA174599Народ мій є!
В його волаючих жилах
Козацька кров пульсує і гуде!
В. Симоненко

З давніх давен Богородиця є покровителькою українського козацтва й усіх збройних формувань. Запорожці, зокрема, мали на Січі церкву на честь Покрови Пресвятої Богородиці.

З нагоди свята, 14 жовтня, Будищенська сільська бібліотека організувала і провела масовий захід «Козацькому роду нема переводу».

PA154585Ой село – тут ми народились
Ой село – тут співать навчились…

9 жовтня село Будище святкувало своє 980-річчя. З нагоди свята в Будищенському будинку культури розгорнулися яскраві виставки,присвячені річниці заснування села. На виставці були представлені старовинні рушники під назвою «Той рушник вишиваний», неповторна виставка народної майстрині-вишивальниці Інни Василівни Бойко, яку знають навіть за межами району, а також роботи

97876465

930 вересня в Думанецькій сільській бібліотеці до Всеукраїнського дня бібліотек відбувся театралізований захід «Чарівний світ казок». В цьому заході брали участь учні Думанецької загальноосвітньої школи. Дітки молодших класів відгадували загадки, брали участь у конкурсах «Хто швидше з’їсть солодкі палички», «Біг у мішках», а наостанок всі присутні затанцювали флешмоб. Ведучою цього свята була бібліотекар Лесь Тетяна Федорівна.

456

Сергій Олександрович Єфремов – блискучий публіцист, редактор, видавець, політичний і громадський діяч, літературний критик, вчений, академік, віце-президент Української Академії Наук, керівник багатьох комісій УАН, автор численних статей, літературних монографій і славнозвісної книги, що називається «Історія українського письменства»...

IMG_20160929_140010Чи доводилося Вам замислюватися над тим, як багато значить бібліотека у Вашому селі? Можливо, колись Ви знайшли там справжнього друга. Або натрапили на книгу, яка змінила Ваше життя. А можливо, в стінах місцевої читальні з Вами одного разу трапилася дивовижна пригода, яку Ви потім не один раз оповідали усім, хто хотів слухати?

Черкаська обласна бібліотека для дітей провела цікаве змагання  фотоконкурс «BiblioSTORY». 7 жовтня були підведені  підсумки...

logo

Вебліографічний список «Об’єкти світової спадщини ЮНЕСКО в Україні» створений з метою ознайомити користувачів з важливими  об'єктами культурної спадщини, що знаходяться на території України та охороняються ЮНЕСКО.

Список цієї організації складають понад тисячу найменувань. Це – храми, парки, заповідники та навіть цілі історичні центри міст, занесені до списку ЮНЕСКО, щоб вберегти їх для нащадків...

DSCN1400Напередодні дня юриста 7 жовтня в Сагунівській сільській бібліотеці з учнями 7 класу ЗОШ І-ІІІ ст. було проведено низку цікавих та змістовних заходів: бесіду, конкурс правових знань та бліц-турнір «Ти і закон».

Бібліотекар Надія Атамась познайомила учнів з нелегкою, але почесною професією юриста. Саме юрист налагоджує правові відносини між людьми. Адже через неправомірні вчинки нерідко гинуть люди, втрачають те, що заробляли довгими роками та чесною працею. Для того, щоб життя стало чистішим...

0312

День людей похилого віку – це день, перш за все, громадян, чий життєвий шлях асоціюється з величезним досвідом, мудрістю, виваженістю, невичерпною криницею безцінних знань. Саме вони – сивочолі ветерани війни та праці подолали ворога, підняли країну з руїн. Їх праця, подвиг, ставлення до людей та духовних цінностей – це приклад для наслідування сучасній молоді. З нагоди Міжнародного дня людей похилого віку 1 жовтня в Байбузівському будинку культури зібрались ці прекрасні люди, щоб почути...

20161002_160458Одним з найбільш шанованих професійних свят звичайно ж завжди було і залишається улюблене нами ще зі шкільних часів свято – День учителя. Багато хто називає професію вчителя особливим покликанням, і з цим не можна не погодитися.

2 жовтня руськополянці вшановували своїх освітян. Святкове дійство відбувалося в Будинку культури. Діти зустрічали своїх педагогів квітами. Квіти були повсюди: в фойє, в залі, на сцені. Впродовж всього свята панував піднесений настрій, сяяли усмішки та лунали слова...

0304

З нагоди 150-річчя від дня народження видатного українського державного та політичного діяча, Голови Центральної Ради Української Народної Республіки Михайла Сергійовича Грушевського 29 вересня в Байбузівській сільській бібліотеці відбулася бесіда та викладка літератури: «Енциклопедія життя і творчості Михайла Грушевського».

Відвідувачі ознайомились з постаттю першого керівника Української держави, розробником Конституції УНР і ряду інших важливих...

imageПремудросте земна, бібліотеко!
Віват тобі, хранителько свята!
До тебе йдуть і зблизька, і здалека,
Щоб почерпнуть від тебе лиш добра.
Вклоняюсь низько до твоїх порогів
Моя відрадо, тут життя моє,
До тебе, рідная, ведуть усі мої дороги,
Я серце залишаю тут своє.

676980До третього випуску «Вивчаємо англійську разом» увійшли розробки масових заходів, це – літературні дуелі і квести, вікторини, конкурси тощо./
Окремо додається додаток – брошура «Питання та відповіді до сценаріїв масових заходів…».
Подані матеріали радимо використати в проведенні масових заходів приурочених Року англійської мови в Україні.

676980У другому випуску брошури пропонуємо вашій увазі програму увазі програму «Велике читання», цікаві факти про книги і бібліотеки, а також моменти із життя та роботи бібліотек англомовних країн.
Подані матеріали радимо використати в проведенні масових заходів приурочених Року англійської мови в Україні...
DSCN1378

Цікаво та змістовно 30 вересня пройшли заходи, присвячені Всеукраїнському дню бібліотек з учнями в Сагунівській сільській бібліотеці. З учнями 7 класу була проведена екскурсія до бібліотеки «Бібліотека збирає друзів». Діти з цікавістю оглядали новинки літератури «Про що не розповів підручник» та «У слові рідному велика сила».

З учнями 3 класу вдало пройшло свято «Живи у віках премудра книго». Діти прослухали бесіду «Бережіть книги», а також взяли участь в...

babyn_yar_2

Бабин Яр – це всесвітньо відоме місце трагедії, що стала символом Голокосту, найбільший інтернаціональний цвинтар в Україні. Тут в роки фашистської окупації України було розстріляно понад 100 тисяч мирних радянських громадян, військовополонених, підпільників, партизанів, заручників, членів ОУН, психічнохворих та інших.

Фашистські карателі знищували тут за національною належністю євреїв і ромів – жінок, стариків і дітей, за ідеологічною – комуністів і комсомольців, а також тих, хто чимось не догодив владі « вищої раси»....

IMG_4687Нині не просто видати книгу навіть письменнику-професіоналу. А що вже казати про  тих, хто тільки ступає на літературні стежки.  У Руській Поляні члени літературного об’єднання «Провесінь» при бібліотеці Будинку культури вирішили самі прийти до своїх майбутніх юних читачів.

Перша зустріч відбулася 29 вересня із учнями ЗОШ №2. Прихопили із собою  книги, видані власним коштом: «Провесінь», «Гніздечко», «Читачок», «Руська і Поляна». Остання з...

66ce30ujio_4fe57a04246d93
serhiyovych_1Михайло Грушевський - автор понад двох тисяч праць, талановитий професор-педагог, видатний історик, дослідник літератури та інших видів мистецтва, письменник, перекладач, етнограф, соціолог, публіцист, лідер впливових в Україні демократичних партій і перший президент Української Республіки, керівник славнозвісного Наукового товариства імені Т. Шевченка у Львові, Українського наукового товариства в Києві та «Літературно-наукового вісника», газет, журналів, один з фундаторів Української Академії наук, автор десятитомної «Історії України-Руси» та історії запорізького козацтва...

IMG_6066Вже  традиційно напередодні Всеукраїнського дня бібліотек на базі КЗ «Черкаський районний організаційно-методичний центр бібліотечної та краєзнавчої роботи» Черкаської районної ради зібралися бібліотекарі району за дискусійним столом, щоб поділились найцікавішим із життя бібліотек, поговорити про шляхи і форми співпраці бібліотеки і громади, ефективне поєднання традиційних та інтерактивних методів бібліотечної  роботи.

Учасників засідання привітала начальник відділу культури...

DSCN3725

Цього вересневого дня Геронимівка була особливо привабливою і багатолюдною. Опівдні, 25 вересня, все більше жителів збиралось біля Будинку культури – там святкували день села, з нагоди його 228 річниці.

Всі хто був присутній на святі, не змогли обминути затишного куточка, де розкинувся дивосвіт чудових виробів представлених народними майстринями. Найбільше милували зір соломʼяні  капелюхи Тетяни Бондар, її вироби не одного...

SAM_2825З нагоди відзначення Дня партизанської слави у Мошнівській  cільській бібліотеці  була проведена  віртуальна екскурсія та година історичної пам’яті «Живе в народі пам’ять про героїв».

Бібліотекар розповіла дітям про героїв Другої світової війни, про партизанський рух на території рідного краю, про підпільні організації на окупованих територіях та про дітей-героїв.

До Дня партизанської слави у бібліотеці організована  книжкова...

DSCN1257

Партизани – наша слава, наша гордість. Партизани це ті сини України, перед якими скинуть шапки цілі століття, якими пишатимуться цілі покоління і складатимуть про них думи і пісні.

Олександр Довженко

Напередодні Дня партизанської слави, 21 вересня в приміщенні музею с. Сагунівка була проведена історична година «Нам не забути подвиг земляків».

Завідувач музею Іван Панасович Жученко розповів учням про партизанську групу, що діяла на території  села...

IMG_1359Нещодавно в Леськівській сільській бібліотеці з нагоди 82-ї річниці від дня народження славного земляка Миколи Шапошника для читачів бібліотеки була проведена бесіда та підготовлена  тематична поличка «Майстер гумору – Микола Шапошник».

Народився Микола Данилович 20 вересня 1934 року в селі Леськи Черкаського району Черкаської області.

Він відомий як прозаїк, поет, публіцист, композитор, автор близько 400 пісень, виконавець козацьких пісень у складі...

ivan_1

Іван Багряний – український поет, прозаїк, публіцист, політичний діяч, відданий патріот України, що перед цілим світом ствердив свою віру в непоборність і вічність буття свого народу.

Його життя було сповнене драм та ризику, небезпек, пригод, зрад життя, та своєю творчістю Багряний довів, що віра в перемогу добра над злом в ньому невмируща та, що ніяким життєвим негараздам не під силу вбити в ньому «Людину»...

kuilpo

У 2016 році минає 115 років від дня народження Семена Дмитровича Скляренка.

Семен Дмитрович Скляренко - відомий український письменник, автор історичних романів, уродженець Черкаського району.

У своїй творчості Семен Скляренко використовував матеріали з історії рідного краю, описував події, які відбувалися на Канівщині і в Прохорівці.

Найвищим досягненням у творчості Семена Скляренка стали історичні романи про період зміцнення і розквіту Київської Русі...

IMG_7259Червонослобідська сільська бібліотека активно працює над задоволенням інформаційних потреб своїх користувачів, зокрема юнацтва і молоді.

З цією метою 8 вересня в сільській бібліотеці відбулося чергове засідання юнацького клубу  «Едельвейс» на тему: «Формула успішного вибору професії». Цього року гостями клубу були працівники районного центру зайнятості: Огіренко Вікторія Іванівна, Штомпіль Олена Миколаївна та Кутовий Олександр Іванович.

Відкриваючи...

IMG_20160824_120255

Саме таку назву мала поетична хвилинка, що відбулася в День незалежності України в Лозівоцькій бібліотеці.

Присутні на цьому заході, юні відвідувачі бібліотеки, декламували вірші українських поетів про нашу рідну Україну.

Надзвичайно проникливо звучали голоси маленьких українців, а саме: Ельвіри Назаренко, Артема Співака, Олі Мізіної, Валерії Опари, Насті Кулакевич, Ярослава  Кравченка, Дениса Білика.

З нагоди свята для дітей в бібліотеці...

IMG_1341В рамках проведення заходів, присвячених Дню Незалежності  України, з нагоди відзначення 25-ї річниці Незалежності України в Леськівській сільській бібліотеці розгорнуто книжкову виставку «Ми віримо в майбутнє твоє, Україно».

Для кожного громадянина України День Незалежності, насамперед, має бути днем іспиту власного сумління, днем міркувань про долю своєї Батьківщини й своєї спільноти. Саме про це й говорили члени клубу за інтересами «Родовід» на черговому засіданні, присвяченому 25-й...

     IMG_20160823_115648IMG_20160823_125710
DSC_8811

З нагоди 25 річниці незалежності України у селі Степанках пройшла низка тематичних заходів.

20 серпня читачі сільської бібліотеки здійснили Інтернет-мандрівку «Мальовнича Україна». Переглянувши відеоролики «Це моя Україна!» О. Писанчина, «Мальовнича Україна» Черкаського РОМЦ бібліотечної та краєзнавчої роботи, «Степанки за часів Незалежності» Степанківської СБ, учасники заходу побували в різних містах України й вкотре пересвідчилися яка чудова і багата краєвидами наша...

190319
У 2016 році минає 160 років від дня народження та 100 років від дня смерті українського генія світового масштабу Івана Яковича Франка.
Іван Франко – автор праць з історії та теорії літератури, перекладач творів з російської, польської, чеської, сербської, хорватської, німецької, англійської, французької, старогрецької, римської, арабської, ассиро-вавилонської та інших мов. Твори Франка перекладено багатьма мовами світу. Окремі поезії покладено на музику, деякі прозові твори екранізовано й інсценізовано...

4658

23 серпня Черкаський РОМЦ бібліотечної та краєзнавчої роботи та всі бібліотечні працівники району взяли активну участь у районних заходах до 25-ї річниці незалежності України, які відбулися в селі Худяки.

Напередодні у кожній сільській бібліотеці було розроблено книжково-ілюстративні композиції, присвячені 25-й річниці незалежності України, проведено патріотичні бесіди, підготовлено експрес-інформації, тематичні години, вуличні акції, інтернет-мандрівки та ін.

bghkУкраїна - країна трагедій і краси, країна гарячої любові до народу, довгої вікової героїчної боротьби за його волю. Україна - це всі ми разом, в радощах і турботах, в реальних діях за майбутнє нашої Батьківщини.

День незалежності — найважливіше національне свято в більшості країн світу. Не є винятком і Україна, 24 серпня (а саме цього дня наша країна святкує річницю своєї незалежності) є головним державним святом.

Відзначили річницю Незалежності України і в...

Книжково-ілюстративна композиція СБ с.Чорнявка

 
Чорнявка

Книжково-ілюстративна композиція СБ с.Яснозір'я

 
Яснозір'я

Книжково-ілюстративна композиція СБ с.Худяки

 
Худяки

Книжково-ілюстративна композиція СБ с.Сагунівка

 
Сагунівка

Книжково-ілюстративна композиція СБ с.Червона Слобода

 
Червона Слобода

Книжково-ілюстративна композиція СБ с.Степанки

 
Степанки
 

Книжково-ілюстративна композиція СБ№1 с.Руська Поляна

 
Руська Поляна №1

Книжково-ілюстративна композиція СБ с.Леськи

 
Леськи

Книжково-ілюстративна композиція СБ с.Дубіївка

 
Дубіївка

Книжково-ілюстративна композиція СБ с.Вергуни

 
Вергуни

DSCN11151Поринути у світ пригод – це найцікавіша справа, особливо коли тобі від 7 до 15 років. Та найцікавіше занурюватися у пригоди з вірним другом. Таким другом та провідником може стати для дітей Всеволод Нестайко.

6 серпня в Сагунівській сільській бібліотеці з членами літературної студії «Читання з радістю»  працівниками бібліотеки був проведений день творчості відомого дитячого письменника. Розпочався цей захід бесідою «Світ пригод Всеволода Нестайка». Всеволод Нестайко найславніший...

012251012

ДЕНЬ НЕЗАЛЕЖНОСТІ (КОНКУРС)

 
24
 
Голосування завершено

Picture1

 

Вивчення іноземної мови в сучасному світі –це одна з найважливіших складових сучасної, успішної людини. Знання хоча б однієї іноземної мови розширює світогляд, дозволяє пізнати культуру та звичаї іншого народу.

dennezal
 
День незалежності України — головне державне свято України, яке відзначається щороку 24 серпня на честь прийняття Верховною Радою УРСР Акту проголошення незалежності України, що прийнято вважати датою утворення держави Україна в її сучасному вигляді. 

IMG 2005

 Київська княгиня Ольга першою на Русі прийняла християнство. Її онук князь Володимир, прагнучи об’єднати киян вірою, спершу встановив на київських пагорбах пантеон з язичницьких богів, головним з яких був Перун. Згодом відрядив Володимир послів, аби подивилися, як служать Богу в різних землях. Посли розповіли, що найкраща служба – у храмах Візантії. Тоді Володимир звелів охрестити всіх киян, а ідолів – повалити і скинути в Дніпро. В пам’ять про цю подію 2008 р. 28 липня було проголошене...

klopp

Валерій Михайлович Кикоть – поет, прозаїк, перекладач. Його поезія та проза наповнена філософським змістом, ліричністю.
«Творчість так просто не дається», - зізнається Валерій Михайлович. – «Її не сплануєш, не передбачиш. Вона відбирає чимало життєвої енергії. Заболіла душа – от і шукаєш для неї ліків. І тоді найкращими ліками від душевного і фізичного болю стає поезія».

Твори В.М. Кикотя вражають довершеністю форми, спробою зрозуміти Всесвіт, прості істини в складній філософії життя:
Світ – це зеркало, я вдивляюся в нього…

 

jhki23 липня в Мошнівській сільській бібліотеці відбувся відео перегляд творів відомих англійських письменників. Знати англійських письменників і читати їхні твори — це не просто розкіш, а необхідність у процесі навчання англійської мови, якщо ви хочете впевнено почувати себе в колі освічених, грамотних людей. І хоча ця подорож була віртуальною, всі присутні мали можливість відвідати замки та безліч визначних місць сполученого королівства Англії - країни непохитних традицій, старовинних...
250px

В 2016 році виповнюється 110 років від дня народження славетної дочки українського народу, натхненної поетеси, щирої патріотки та громадського діяча Олени Іванівни Теліги.

Ім’я Олени Теліги не так давно повернулося у нашу літературу та історію. Десятки років в Україні про неї нічого не було відомо, адже за часів тоталітарного режиму за нею міцно закріпилось тавро «ворога народу».

Проживши життя коротке, але насичене, Теліга довела, що за свою країну не шкода віддати і найцінніше – життя...

IMG_20160706_203748_1Купайло, Купайло!

Де ти зимувало?

Зимувало в лісі,

Ночувало в стрісі,

Зимувало в пір’ячку,

Літувало в зіллячку.

image2016 рік оголошено Роком англійської мови в Україні, відповідний Указ підписав президент України Петро Порошенко. Як зазначається в Указі, голова держави прийняв таке рішення «враховуючи роль англійської мови як мови міжнародного спілкування, з метою сприяння її вивченню для розширення доступу громадян до

Конкурс проводиться в Черкаському РОМЦ БКР з липня по серпень місяць поточного року. До конкурсу запрошуються усі бібліотечні працівники, що працюють у відповідних закладах та бажають показати власну творчість.  Матеріали претендентів приймаються до 1 серпня поточного року…

DSCN109329 червня в Сагунівській сільській бібліотеці відбулася бесіда-розповідь «Відомий кінооператор, наш земляк, Юрій Герасимович Іллєнко». Запрошених познайомили з біографією нашого земляка, кінооператора та сценариста Ю.Іллєнка, а також розповіли про фільми, які він створив. Це кінострічки «Криниця для спраглих», «Вечір на Івана Купала», «Лісова пісня. Мавка», «Мріяти і жити» та інші. Бібліотекар Надія Миколаївна розповіла, що у різні роки були заборонені майже всі проекти Іллєнка, які перебували...

IMG_20160608_132333IMG_20160608_132

DSCN1087Всі існуючі в країні закони підпорядковуються Конституції, тому що Конституція – це основний ЗАКОН Держави. Нова Конституція була прийнята 28 червня 1996р. Тому цей день вважається всенародним святом.

27 червня в Сагунівській сільській бібліотеці була проведена інформаційна година «Право в твоєму житті», присвячена дню Конституції України. Працівниками бібліотеки для дітей був влаштований перегляд літератури «Закон і ми».

Бібліотекарі розповіли учням про...

225x300

Мій краю лелечий, квітуча країно!
Вишневі садки, чаклуни – солов’ї...
Любисток, калина... моя Україно
В душі ти назавжди і в серці моїм!

25 червня 2016 року в Хацьківському Будинку культури пройшла урочиста година, присвячена 20-й річниці Конституції України, яку відкрила привітальним словом Хацьківський сільський бібліотекар Т.А. Козакевич, потім прозвучав гімн України.

Учасники художньої самодіяльності Хацьківського Будинку культури заспівали українських пісень: "О, Україно", "Верба журба", "Єднаймося люба родино". Також з гуморесками Павла Глазового виступив відомий в селі і далеко за його межами

IMG_6055Сучасна бібліотека давно вже вийшла за рамки зберігання книг та звичайного обслуговування користувачів. Сьогодні це, без перебільшення, впевнені навігатори у стрімкому потоці різноманітної інформації, яка у величезній кількості заполонила наше життя. Саме у бібліотеці користувача зорієнтують, підкажуть, направлять у пошуку інформації потрібної тематики.

Потреба у наданні користувачам бібліотек Черкаського району правової інформації виникла вже давно. Адже...

DSCN3705Радіють приходу літа діти. Адже – це три місяці відпочинку – канікули. Веселощі, відпочинок біля річки, знайомство з новими друзями, розваги, пригоди. А починаються канікули з відпочинку в пришкільному таборі. 

В червні вихованці пришкільного табору відпочинку «Ромашка» завітали на гостини до Геронимівської сільської бібліотеки. Для дітей було проведено екскурсію. Бібліотекар Корженевська С.М. ознайомила юних відвідувачів з новими надходженнями літератури, періодичними виданнями для...

IMG_1870«Перед сміхом ніщо не встоїть… - писав великий американський гуморист Марк Твен. – Чому ж не взятися вам до цієї зброї? Навіщо ви даєте їй іржавіти?»

«Смійтеся, - радить один норвезький лікар, - бо три хвилини сміху замінять п’ятнадцять хвилин ранкової гімнастики». Ми сміємося, коли нам просто весело, або ж коли маємо в серці велику радість (недарма в Польщі запроваджено орден усмішки, що ним нагороджують людей, які дарують дітям радість), чи як збираються до гурту друзі.

104816Бібліотека - це єдине місце, де діти можуть отримати необхідне для інтелектуального, духовного, патріотичного, національного і творчого розвитку. Саме тут дитині допомагають сформувати і задовільнити свій читацький попит, дізнатися багато цікавого і корисного, долучитися до широкого потоку інформації.

9 червня до Яснозірської сільської бібліотеки завітали...

IMG_11338 червня 2016 року в таборі відпочинку Руськополянської ЗОШ №1 відбулася презентація книги Миколи та Ігоря Ненади «Руська і Поляна». Захід розпочався із знайомства з авторами твору та його художником Євгенієм Шмагайлом.

Коротку біографічну довідку про авторів, їх життєвий та творчий шлях учням  розповіла бібліотекар Ткаченко В.Г.

До речі, це вже друга спільна книга батька й сина. Ще раніше їх тандем випустив у світ посібник «У дорозі з шахами», який сягнув далеко за кордони...

3545Будь-яка пора року має свої принади, проте найбільше саме літо – найулюбленіша пора для дітлахів. Літній настрій, яскраві барви тішать око. А літні канікули – найкращий, особливий час. Адже можна зробити стільки різних справ: погратися з друзями, допомогти батькам, навідати бабусю, грати у комп’ютерні ігри, читати книжки та журнали, спілкуватися з друзями, відпочити біля річки чи сходити в похід, дізнатися щось цікаве і незвичайне. Щоб канікули були насиченими, радісними і незабутніми...

hgljpuyk1УКРАЇНА - щедра житниця Європи. Спадкоємиця могутньої Київської Русі. Невичерпна скарбниця земельних надр. Духовна колиска православної віри. Серцем нашої держави, її духовним осередком є ЧЕРКАЩИНА. Усе чим щедра і славна українська земля: могутні ліси і просторі степи, зелені пагорби і пшеничні поля, широкий розлив Дніпра і задумлива блакить мальовничих озер - здається все зійшлось на благодатній черкаській землі...
 

IMG_1811Казка… Як багато доброго, таємного, цікавого зберігає в собі це слово. Кожен з нас, як був малюком, із задоволенням слухав, коли йому читали чи розповідали казки. Правильно говорять: «Тисячі речей забудете, а тих хвилин, коли вам люба мама чи бабуся розповідала казки, не забудете до смерті».

4 червня у Степанківську сільську бібліотеку завітали вихованці  пришкільного табору відпочинку «Калинка» Степанківської ЗОШ І-ІІІ ступенів на «Зустріч з казкою»

DSCF29322 червня у Вергунівській сільській бібліотеці відбулося Свято Казки до Міжнародного дня захисту дітей. Зустрічі з цікавими казковими персонажами, вікторини, конкурси, солодкі призи припали до смаку дітям, які відпочивають у пришкільному таборі «Паросток», який діє при сільській загальноосвітній школі. Ця зустріч у бібліотеці не остання. Бібліотекарі вже запросили дітей на Свято Гумору, де їх чекає багато цікавинок.

20160601_1040251 червня в Худяківському Будинку культури до Міжнародного дня захисту дітей відбувся дитячий ранок "Дитинства яскравого мить". Працівниками бібліотеки та Будинку культури для дітей було підготовлено чудову, яскраву програму. Сільський голова Василина Роман Петрович привітав дітей зі святом. Дітки отримали задоволення від перегляду вистави "Котик і півник", насолоджувалися вокальними та танцювальними номерами, брали участь у різноманітних вікторинах та іграх і отримували призи.

jkioЗапрошуємо до знайомства із життєвим шляхом Євгена Коновальця, полковника Армії УНР, команданта УВО, голови Проводу українських націоналістів, першого голови ОУН...

01062016150Щороку в перший день літа відзначається Міжнародний день захисту дітей - прекрасне свято радості та надії. Адже саме в дітях ми хочемо бачити здійснення своїх мрій і сподівань. Прагнемо, щоб вони росли здоровими та радісними, прославляли свої родини і рідний край. Це одне з найстаріших міжнародних свят.

Ось і сьогодні, 1 червня, в Хацьківській ЗОШ пройшов святковий концерт до дня захисту дітей, в якому брали участь учні школи, які на даний момент...

IMG_1782Як відомо, куріння тютюну є однією з найшкідливіших звичок, небезпечних для здоров’я не тільки курців, а й оточуючих людей, які не палять. Проте чимало людей палить і не може позбавитися цієї згубної звички.

Чому ж люди тягнуться до сигарети? Це і спробували з’ясувати з юнацтвом під час профілактичної бесіди «Куріння: ілюзії та дійсність», що відбулась у Степанківській сільській бібліотеці 31 травня у Всесвітній день боротьби з тютюнопалінням.

Учасникам...

image Сьогодні десятки тисяч патріотів нашої держави знаходяться на Сході країни, на передовій, захищаючи свободу, незалежність та територіальну цілісність України.

З метою виховання в учнівської молоді патріотизму, шанобливого ставлення до рідної країни, гордості за наших захисників в Руськополянській загальноосвітній школі №1 було проведено патріотичну конференцію «Май мужність жити, боротись і перемагати». З вступним словом до присутніх звернулась вчитель історії Пономаренко Антоніна...

image13 травня у клубі с. Первомайськ було проведено годину вшанування пам’яті загиблого капітана Андрія Плохого. На заході були присутні учні середніх класів. У ході бесіди діти дізналися про дитячі та юнацькі роки Андрія, про його дитячу мрію стати танкістом. І дійсно - мрія здійснилась... Він працював у Гончарівському танковому гарнізоні на Чернігівщині. Андрій був хорошим сином, батьком, другом.

ghkjuik31 травня до Всесвітнього дня без тютюну бібліотекарі Мошнівської сільської  бібліотеки провели  профілактичну   бесіду на тему «Тютюн завдає  шкоди  тілу,  руйнує  розум,  отуплює  цілі  нації».

На виховному заході з учнями було розглянуто всі чинники, які негативно впливають на стан здоров’я людини яка палить, навколишніх людей, які її оточують, на психологічний, моральний та матеріальний стан людини, що не мало важливо. А також всі...

210520161031Ми до тебе, Тарасе, приходим,

                                                                    покладаєм у квітах вінки,

бо зумів ти своєму народові

показати шляхи на віки.

092222 травня - важлива дата для кожного українця. У цей день прах Тараса Григоровича Шевченка,  згідно з  його  заповітом, було перепоховано в Україні, на Чернечій горі. Так 155 років тому було  виконано останню волю Великого Кобзаря, де він знайшов "тихе пристанище і спокій".

Напередодні цієї знаменної події в селі Леськи відбулась літературна година "Вклонімося Великому Кобзарю". Захід було проведено біля пам'ятника Т.Г. Шевченку...

IMG_1769Тарас Григорович Шевченко… Без його імені не можна уявити нашої літератури, нашої культури, нашої країни. Його творчість невмируща.

20 травня з користувачами Степанківської сільської бібліотеки  біля книжкової виставки «Великий син великого народу» проведено цикл бесід під назвою «Живи, поете, в славі віковій!», приурочених 155-річниці з Дня перепоховання праху Тараса Шевченка на Чернечій горі. Слухачі дізнались про історію місця вічного спочинку Т. Шевченка – Чернечу (Тарасову) гору...

599376Щороку в третій четвер травня в Україні святкується Всесвітній день вишиванки. Це міжнародне свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу. У цей день кожен українець одягає вишиванку й виходить у ній на роботу, в університет, школу чи садочок…
DSC02399Квітучий травень щороку приносить нам світлі і радісні дати – День Матері, який відзначається в Україні з 1999 року та День Родини.

До цих днів у Червонослобідській сільській бібліотеці проведено святкову годину «Уклін тобі, жіноча доле!» за участю вихованців музичної школи під керівництвом Івана Івановича Завалка.

Учасники заходу дарували матерям і бабусям пісенні дарунки, читали вірші, виконували музичні твори. А також дякували за недоспані ночі, бажали...

unnamedlunnamedkl
unnamedkunnamed

fghopto

Падіння інтересу до читання –  загальносвітова тенденція. В Україні, як і у всьому світі,  підлітки та молодь все частіше відсувають читання книг на 4-6  місце. Юний читач сьогодні – якісно новий тип читача. Змінилися дозвіллєві пріоритети дітей  та молоді, їхні пізнавальні і читацькі інтереси, джерела одержуваної інформації.

То як же  в умовах тотального захоплення суспільства  Інтернетом привити молоді любов до книги? Як...

fhlgh

Ім’я Івана Марчука та його роботи закарбувалися в історії українського мистецтва давно і надовго. Втім, визнанню передували тривалі депресії та заборонені виставки. Рятувало лише бажання мріяти та творити. Дар, подарований Богом, він несе людям все своє життя.

Пропонуємо Вам переглянути відеоролик "Дайте мені тисячу років - і я розмалюю небо", присвячений 80-річчю від дня народження художника Івана Степановича Марчука...

IMG 5615  «Мама, мамочка, мамуся, мати, матінко, матуся називаю я тебе, рідна ненечко моя!», - такими словами розпочалась святкова година, присвячена Дню Матері та Дню сім'ї, проведена 11 травня в Сагунівській сільській бібліотеці  з учнями 7 класу. Бібліотекар розповіла про запровадження Дня Матері. Під час свята діти розповідали про своїх матусь, читали вірші про мам. По закінченні заходу Таїсія Миколаївна звернулася до дітей: «Шановні діти! Бережіть своїх матерів! Знайте, що ранню...

DSC 1785  11 травня в нашому районі  сталася приємна подія – відкриття в Черкаській районній дитячій бібліотеці «Кімнати першої книги».

 «Кімната першої книги» - це перш  за все цілеспрямовано організований простір, в якому дуже легко сконцентруватися на книзі. Для наймолодших  діток та їх батьків був  облаштований  книжково-ігровийкуточок зі зручними  меблями та цікавими книжками.

Наразі  «Кімната» - це  своєрідний...

DSCN0886Нещодавно Черкаське представництво проекту «Київський діалог» оголосило результати Другого конкурсу міні-грантів проекту «Київський діалог» в Черкаській області, в якому взяли участь 22 громадські організації та благодійні фонди з 10-ти міст та сіл Черкащини.

Загальний розподілений фонд конкурсу міні-грантів складає 58201,00 грн.

Конкурсна рада прийняла рішення підтримати в 2016 році шість організацій та проектів, серед яких і...

image001Весна квітками вистеляє

Для Перемоги всі поля.

І ветеранів прославляє,

І вас вітає вся земля.

Ви сил своїх не шкодували,

Ішли у бій за майбуття,

І Перемогу здобували

Заради миру і життя.

   Саме такими словами розпочалася година пам’яті «Ми низько вклоняємось Вам», яка  пройшла 6 травня в Первомайській сільській бібліотеці, присвячена вшануванню пам’яті тих страшних воєнних років. На всі часи, на всі покоління запам’ятається людям війна. Війна завжди прокляття і...

fgohjp

Внесок Юрія Іллєнка в розвиток і розбудову українського кінематографа ХХ століття важко переоцінити: режисерська, операторська, сценарна діяльність, пошуки в царині кінотеорії, робота щодо організації української кіносправи. Творчість видатного майстра, стала знаковою не тільки для українського кінематографа, але й увійшла до скарбниці світового кіномистецтва ХХ століття. А ще Юрій Іллєнко був одним із творців нового напряму в кінематографі — "українського поетичного кіно"...

 

Пропонуємо Вашій увазі збірку методичних рекомендацій, розроблених Українським інститутом національної пам'яті та свалені Міністерством освіти і науки України щодо відзначення пам'ятних дат історії України у ХХ столітті, жертв тоталітарних режимів, для використання в роботі.

jhuyk23

1317386797

До першого випуску рекомендаційного покажчика «Юридичний компас – для Вас» включені найважливіші документи та статті, що друкувалися в періодичних виданнях за період з 2014 року по квітень 2016 року.

Для зручності в користуванні покажчик поділено на три розділи та вісім підрозділів. Видання налічує 75 позицій бібліографічних записів, що мають суцільну нумерацію.

Рекомендаційний покажчик адресований широкому загалу читачів.

IMG_5868Відповідно до плану роботи, 27 квітня на базі Черкаського РОМЦ бібліотечної та краєзнавчої роботи відбувся семінар-практикум для бібліотечних працівників за темою «Використання традиційних та новітніх технологій при наданні інформаційних послуг користувачам».

Семінар розпочала директор центру Валентина Канюка, яка ознайомила присутніх зі Стратегією розвитку бібліотечної справи в Україні до 2025 року «Якісні зміни бібліотек задля забезпечення сталого розвитку України» та Довгостроковою...

image00126 квітня в Первомайській сільській бібліотеці відбулася година скорботи «Дзвони Чорнобиля», присвячена 30-й річниці аварії на Чорнобильській АЕС.

Ніч 26 квітня 1986 року стала для ліквідаторів аварії фатальною, вони рятували атомну станцію, рятували Прип’ять,Чорнобиль, всіх нас. Пям’ять про наших земляків, померлих в результаті наслідків Чорнобильської катастрофи, назавжди залишиться в наших серцях.

Під час заходу учні переглянули шокуючі кадри трагедії...

DSCN1007Чорнобильська катастрофа 26 квітня 1986 року для середнього і старшого покоління як чорна смуга поділу життя на те що було і сталося після.

Сумні спогади, скорботні свідчення трагедії тієї квітневої чорнобильської ночі 1986, все це ми вкотре відчуваємо та усвідомлюємо особливо гостро, коли відзначаємо гірку дату в нашій історії – 30 років Чорнобильської катастрофи.

Цій сумній та трагічній даті була присвячена виховна година "Трагедія Чорнобиля: вчора...

gfhgХай стане мир міцнішим у стократ,

Хай над землею чисте небо буде

Чорнобиль – попередження,

Його уроків людства не забуде!

Гудуть екологічні дзвони. Тривогою і болем наповнені його звуки. Болем – за нашу землю, тривогою – за майбутнє наших дітей та онуків.

Гудуть, стогнуть дзвони. І самими гіркими нотами звучать в його гулі голоси Чорнобиля - катастрофи, яка потрясла увесь світ, пам'ять про яку болючою раною залишається в наших душах.

26 квітня в селі...

  • jhkuh
  • jkj
  • jkjll
  • kloik

IMG_1495Урок мужності до 30-ї річниці Чорнобильської трагедії провела Чорнявська сільська бібліотека спільно з будинком культури. На захід було запрошено учасників  Чорнобильської аварії, ліквідаторів, переселенців, учні та юнацтво.

Гості поділились спогадами про події,  пов’язані з аварією на ЧАЕС. Спалах над Чорнобильською атомною станцією сліпучим сяйвом висвітлив добро і зло, розум і дурість, щирість, співчутливість, правду, брехню, висвітлив кожного, хто жив там, хто був поряд в...

IMG_1576Чорнобиль… Назва цього маленького українського містечка миттєво розлетілась по всьому світі. Всі чесні люди планети з гіркотою сприйняли вість про біду, яка трапилася тут. Її наслідки могли бути ще більші, якби не самовідданість і героїзм наших людей.

26 квітня у залі Степанківського будинку культури зібрались працівники культури, вчителі, учнівська молодь, ліквідатори, громадськість села на  годину-реквієм «І гіркота пече полинна» з нагоди вшанування 30-тої річниці аварії на...

IMG 1091

26 квітня  вся Україна відзначає сумну дату в українській історії – 30-і роковини аварії на Чорнобильській атомній станції.

  Сьогодні Чорнобиль для нас – це майже три з половиною мільйонів постраждалих від катастрофи та її наслідків. Це майже 10 відсотків території, що зазнала прямого радіаційного ураження. Це 160 тисяч людей із 129  населених пунктів, яким довелося залишити рідні домівки і переїхати в інші місця.  Жодна статистика не скаже, скільки людських життів...

god1

26 квітня - день Чорнобильської трагедії. Після аварії минуло 30 років, але  її наслідки ще довго будуть відчувати на собі майбутні покоління.

До дня трагедії, 26 квітня в Яснозірському будинку культури за участю працівників сільської бібліотеки та місцевої школи пройшла година-реквієм "Мужність і біль Чорнобиля".

 Зі вступним словом    виступила  бібліотекар  В.Пономар,яка відмітила,що 20...

pat1

Коли на Сході країни розгорнулися запеклі бойові дії,питання патріотичного виховання підростаючого покоління стало одним із найважливіших.

Військовослужбовці- це яскравий приклад мужності,відваги та героїзму,на якому повинна виховуватись сучасна молодь.

Український народ має шанувати тих,завдяки яким майорить синьо-жовтий прапор свободи в нашій державі. 

Саме тому,в знак поваги і пошани, цими квітневими днями  до Яснозірської  сільської...

SAM_273726 квітня в Мошнівській сільській бібліотеці  відбулася  година скорботи «Чорнобиль – незакінчена історія», присвячена 30-й річниці аварії на Чорнобильській АЕС.

Ця катастрофа вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики, як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за економічними збитками. Трагедія стала лихом для всієї Європи, але для українського народу вона найболючіша.

Під час заходу учні та гості...

OR9jGV5DPRUСаме під такою назвою 22 квітня у приміщенні Черкаської обласної бібліотеки для дітей відбулось свято, на яке запрошено переможців обласного веб-квесту з популяризації творчості М.Ф. Фролової «Вічна таїна таланту» та конкурсу книжкових відеооглядів «Фабрика вражень». Нагадаємо, що серед дипломантів і читачка Степанківської сільської бібліотеки Валерія Недуха.

На учасників заходу чекали урочиста церемонія нагородження, професійна фотосесія й ще одна...

fhgtЗ 17 лютого по 20 квітня 2016 року в рамках бібліотечної акції «Читаюча молодь – надія нової України!» в Степанківській сільській бібліотеці проходив фотоконкурс «Селфі з книгою».

23 квітня у  Всесвітній день книги і авторського права відбулось нагородження переможців подарунками. Вам цікаво хто вони? Тоді читайте далі!

Зауважимо, що накручені лайки до уваги не бралися. Ми за чесну гру!

На першому місці за кількістю...

IMG_1446

Цими днями Степанківську сільську бібліотеку відвідали вихованці дитячого садочку «Яблунька» - старша група «Метелики» разом зі своїми вихователями. Завідувач бібліотеки Альона Недуха познайомила маленьких гостей із жителями книгозбірні – дитячими книгами та журналами, правилами користування бібліотекою, розповіла про значення книги в житті людини, закликала бережливо ставитися до друкованих видань. Натомість учасники заходу пообіцяли бути активними читачами бібліотеки.
Особливе...

DSCN097455 років тому 1 листопада 1959 року десятки мальовничих сіл і хуторів, тисяча гектарів родючих ґрунтів, кришталево чистих річок та озер, запашних лугів і левад, сотні пам’яток історії і культури навіки поглинули хвилі рукотворного Кременчуцького моря. Переселенню сіл Черкаського району, затоплених в 1959-1961 році,  була присвячена бесіда-спогад «Це були сумні трагічні роки», яка відбулася 19 квітня в Сагунівській сільській бібліотеці з учнями 3-6 класів ЗОШ I-II ст.

imagesЗапрошуємо Вас у мандрівку про історію створення книги...
Книга – це незамінний носій інформації. Завдяки книгам ми не тільки отримуємо простий і зрозумілий доступ до ідей і знань, моральних і духовних цінностей, ми торкаємося до справжніх творчих досягнень та розуміння краси нашого людства. У світі багатого культурного різноманіття, саме книга є певним вікном у просторі і часі, що відкриває перед нами різні цивілізації і соціальні культури, історичні повороти і неминучий прогрес...
 

DSC02379Вибір професії – одне з найголовніших питань, яке постає перед кожним випускником. Від того, наскільки обгрунтованим буде рішення, залежить наскільки успішною буде молода людина у своєму майбутньому житті.

З метою допомоги майбутнім випускникам усвідомлено обрати професію -  у Червонослобідській сільській бібліотеці відбулося розширене засідання юнацького клубу «Едельвейс» на тему: «Вибір професії – крок до життєвого успіху». Керівник клубу Ярошенко Н.І. наголосила на необхідності...

gfhj2

Тридцять років тому Україна пережила безпрецедентну катастрофу в своїй історії  – аварію на Чорнобильській атомній електростанції. 26 квітня 1986 року вибухнув четвертий енергоблок ЧАЕС.

30-кілометрова зона навколо станції виявилася зараженою радіацією. Загальна площа радіаційного забруднення України склала 50 тисяч квадратних кілометрів у 12 областях...

oLH0І повіє огонь новий

з Холодного Яру

Холодний Яр - це одна з найяскравіших сторінок визвольної боротьби в Україні. Це живий приклад, як невеликі числом, але сильні духом - можуть успішно боротися з незрівнянно сильнішим ворогом.

На жаль, по цей бік межі мало хто знає, що після того, як московська червона орда захопила Україну, над Дніпром існувала своєрідна «республіка», яка під українським національним прапором провадила запеклу збройну боротьбу аж до 1922 року. То були села в околицях...

IMG_1443«…Є такий закон: прокинувся вранці, умився,

причепурився – і відразу ж причепури свою планету»

(Антуан де Сент-Екзюпері

«Маленький принц»)

Щорічно в третю суботу квітня в Україні відзначають День Довкілля. Напередодні свята у Степанківській сільській бібліотеці відбувся екологічний захід, спрямований на те, щоб виховати у підростаючого покоління дбайливе ставлення до природи, звернути увагу дітей на знання про навколишнє середовище.

Нині екологічна криза...

IMG_0783 Не зникне в пам'яті людській, не піде в забуття великий подвиг і велика трагедія нашого народу - його битва, його перемога над фашизмом.  Ми не можемо забути тих, хто віддав своє життя за щастя інших.

15 квітня виповнилось 100 років від дня народження Героя Радянського Союзу Микити Трохимовича Гуріненка, уроженця села Леськи. Саме з цієї нагоди в сільській бібліотеці  була проведена година пам' яті: ''Юний, молодий... Ще б жити..."

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

DSC02365В ці квітневі дні минає два роки з часу офіційного початку антитерористичної операції на сході України. Збройний конфлікт триває до цього часу, забираючи все нові і нові життя людей. Сьогодні, коли сотні наших земляків захищають незалежність держави, наш обов’язок - пам’ятати тих, хто загинув; допомагати тим, хто зараз на передовій; підтримувати тих, хто залишився в складній життєвій ситуації після демобілізації.

З цією метою у Червонослобідській сільській...

ioujoigkiДо 100-річчя від дня народження автора книги спогадів "Страта голодомором", уродженця с. Вергуни Семена Старіва.
Семен Старів (офіційно Старов) народився 27 квітня 1916 року в селі Вергуни на Черкащині, в селянській родині. Батько Семена Старіва загинув у в’язниці під час більшовицької революції. Осиротіла родина під опікою матері якось перебула страхіття голоду початку 30-х років і Семенові навіть удалося здобути середню освіту. Та жвавий на розум Семен прагнув омріяної вищої освіти, хотів вирватися з села у ширший світ...

        1404201605214 квітня у Хацьківській ЗОШ, а саме у третьому класі, пройшла екологічна вікторина-подорож до Українського дня довкілля, яку підготувала завідуюча Хацьківської сільської бібліотеки Козакевич Тетяна Анатоліївна.

       Під час подорожі діти мандрували лісовою стежиною з дідусем Лісовичком по зупинкам, а саме:

1) Кросворд «Лікарські дерева України»;

2) Відгадування загадок «Що росте у лісовому...

chornobul
Аварія, що сталася на Чорнобильській атомній станції в квітні 1986 року, стала найдраматичнішою та найважчою за своїми наслідками катастрофою в сучасній історії. Вона і зараз впливає на життя мільйонів людей.
 
До Вашої уваги - пам'ятні знаки ліквідаторам аварії на Чорнобильській атомній елекростанції, що знаходяться на території Черкаського району.
 

DSCN0908З метою виховання в учнів патріотизму, шанобливого ставлення до Батьківщини, гордості за наших захисників Вітчизни 8 квітня, з учнями 7 класу Сагунівської ЗОШ 1-2 ступенів, бібліотекарем Сагунівської бібліотеки була проведена зустріч з учасником АТО "Сучасні герої - захисники України - наші земляки". Захід був присвячений мужнім доблесним воїнам, які нині героїчно воюють, захищаючи рідну землю та кожного з нас , а також тим, які воювали і полягли смертю хоробрих на буремному Сході України.... Їх ніколи не має забути жодне українське серце.

    На захід було запрошено учасника бойових дій Юрія Краснощока. З його розповіді учні дізнались про героїзм українських військових та про підтримку простих небайдужих людей і волонтерів. Далі учні прочитали вірші сучасних поетів В.Стронської "Я повернусь", "Ми з тобою однієї крові", А.Дмитрук "Україна моя у вогні" та інші.

    По закінченні присутні переглянули відео-кліп "Не сумуй" та подякували учаснику бойових дій за цікаву розповідь.

IMG_20160407_104509Живе лиш той, хто не живе для себе,

хто для других виборює життя!

         Виявляється, життя інколи справді ділиться на «до» і «після». І буває це не десь за обрієм чи в далекій країні. Усе це трапилося з нами, на нашій українській землі. Де прапор – кольору осіннього степу та блакитного неба. А ще чорної землі та розмитої багряної крові. Один, як свідчення нашої чистоти і незбагненності. Інший – упертої боротьби за омріяну свободу.

13576 квітня учні 7 класу з класним керівником Аллою Нечаєнко побували у Степанківському будинку культури на патріотично-виховному заході, присвяченому воїнам, які ризикуючи своїм життям, виборюють волю і незалежність нашої держави на сході України.

При шести хвилях мобілізації із села Степанок призвано 33 чоловіка, до лав Збройних Сил України, з них 16 є учасниками АТО. За попередньою домовленістю школярі мали зустрітись з Героями-земляками, проте більшість з них у цей час захищає нашу землю від вторгнення російського агресора. Решта хлопців-відчайдух, що знаходяться у короткострокових відпустках, за браком часу не змогли прийти. Серед них були й такі, котрі воліють за краще не згадувати те, що довелось пережити у зоні бойових дій.

Школярі зустрілись з матір’ю учасника АТО Павла Величка Марією Михайлівною Величко, яка люб’язно погодилась прийти. Марія Михайлівна поділилась спогадами про свого сина.

 
 

jpg

    Щороку в березні під час весняних канікул у бібліотеці проходить Тиждень дитячої та юнацької книги. Читачі нашої бібліотеки мандрували сторінками нових книг, читали родинами, відзначали книги-ювіляри та визначали книги високого рейтингу. Не зважаючи на температурні умови - в бібліотеці витав теплий дух любові до книги. І так було завжди і так буде, тому що книга це невичерпне джерело знань, надбання національної культури і ніщо не може замінити спілкування дитини зі справжньою книгою.

P2233997…Учітесь, читайте, 

І чужого научайтесь, 

Й свого не цурайтесь… 

Т.Г. Шевченко 

Як завжди, у весняний період, у Будищенській сільській бібліотеці приходить Тиждень дитячої та юнацької книги. Тиждень відкрили вихованці  дитячого садка «Струмочок».Вони завітали вперше на екскурсію до бібліотеки

stepanky  Щиро вітаємо активну читачку Степанківської сільської бібліотеки Валерію Недуху, ученицю 7 класу з перемогою в обласному веб-квесті "Вічна таїна таланту", присвяченому Майї Фроловій, який проводився за ініціативи Черкаської обласної бібліотеки для дітей.

  Участь у веб-квесті взяли 37 індивідуальних гравців і 12 команд із майже всіх районних центрів області. Нагадаємо, що конкурсанти боролися між собою в трьох турах, на початку обравши для себе роль «Біографа» або «Літературознавця».

IMG 1314Книги – кораблі думки, 

що пливуть на хвилях часу й обережно несуть 

свій дорогоцінний вантаж 

від покоління до покоління 

Ф. Бекон 

  Останній тиждень березня зібрав справжніх поціновувачів книги у стінах Степанківської сільської бібліотеки, щоб відзначити традиційне щорічне свято книги - Всеукраїнський тиждень дитячої та юнацької книги. Як завжди, Тиждень видався захопливим, яскравим і змістовним.

DSCN0886  Тиждень дитячої і юнацької книги, який проходив у Сагунівській сільській бібліотеці з 25 по 31 березня, зібрав до себе на гостину усіх тих, хто любить читати і цінує книгу, як духовну святиню, джерело мудрості і розуму.

  Розпочався Тиждень бесідою «Книга – віконце у світ» з учнями 4-6кл. Бібліотекарі познайомили учнів  як правильно поводитись з книгами, любити та оберігати їх. Діти прослухали прислів’я,  приказки та загадки про книги і літературних героїв. З юнацтвом...

skype

IMG 0766 Вже стало доброю традицією кожного року під час весняних канікул відзначати   Всеукраїнський тиждень дитячої та юнацької книги. Тиждень книги - це знайомство з новими книгами,   з  улюбленими та новими авторами, змістовне дозвілля. Всеукраїнський тиждень дитячого читання проходив цього року і в Леськівській сільській бібліотеці. Розпочався він  святом книги "Книга - мудрий вірний друг, книга  знає все навкруг".

IMG 5807    29 березня до Черкас вперше завітав відомий український письменник, драматург, автор найкращого роману десятиліття «Століття Якова» - Володимир Лис разом зі своєю дружиною, відомою письменницею Надією Гуменюк.

    Творча зустріч проходила в Черкаському художньому музеї за сприяння Молодіжної громадської організації «Книжковий маестро».

    І звичайно ж, працівники методичного центру не змогли не скористатися такою нагодою...

SAM 2733

    Традиційно всі бібліотеки  України в березні місяці, під час весняних канікул проводять Всеукраїнський тиждень дитячої та юнацької книги. Своєю історією ця традиція сягає далекого 1944 року. Серед його завдань — заохочення дітей до систематичного читання, популяризація найкращих надбань української і світової літератури.

    Цьогорічний Тиждень в Мошнівській  сільській бібліотеці  був...

simirenkoЗНАЙОМТЕСЬ!

Біографічний нарис

до 225-річчя від дня народження Федора Степановича Симиренка (1791-1867)

«З кріпаків – у власники заводів»

переглянути тут

Актуально!

23 березня Вячеслав Кириленко презентував на Уряді стратегію розвитку бібліотечної справи в Україні до 2025 року «Якісні зміни бібліотек задля забезпечення сталого розвитку України»

 
IMG 1306

«Яке це щастя жити в білім світі

І Батьківщину палко так любить.

Для мене вистачить одної тільки миті

На цій землі із гордістю прожить»

Мусієнко М.

            На поетичному Олімпі Черкащини серед інших славних імен, але, може, менш відомий для широкого кола читачів, живе «Письменник від землі», «

week

Друзі, нагадуємо, що в бібліотеках Черкаського району з 22 по 31 березня проводиться Тиждень дитячої та юнацької книги

план заходів завантажити тут  word

DSC02356lll

     Напередодні Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом у Червонослобідській сільській бібліотеці відбулося розширене засідання юнацького клубу «Едельвейс» на тему: «Туберкульоз легше попередити, ніж вилікувати». Керівник клубу Ярошенко Н.І. поінформувала присутніх про стан захворюваності в Україні і нашому районі та необхідність підвищення  рівня обізнаності населення про шляхи попередження захворюваності.

VS0n6ofWgM4Поезія – це той дзвінкий струмок,

Що витікає з надр душі твоєї,

Це мрії у тлумаченні думок,

Що з вірою вселяться в надію!

Поезія – це струни відчуттів,

Це музика Вселенської любові,

Поезія – це скарб усіх віків,

Це діамант величиною в слово!

Ігор Федчишин
   

     Поезія – найважливіше

IMG 20160318    До Тижня дитячої та юнацької книги за ініціативи бібліотекаря Хацьківської сільської бібліотеки спільно з будинком культури та за підтримки сільської ради пройшов конкурс для учнів молодших класів на кращу поробку на тему «Мій улюблений герой». В конкурсі взяли участь 17 учасників.
    Перед початком конкурсу кіномеханік будинку культури К. А. Ключка...
SAM 2485
    Всесвітній день поезії — свято, яке відзначається щороку 21 березня. З нагоди цього дня в Мошнівській сільській бібліотеці відбувся «День  поезії».
    Поезія може стати відповіддю на найгостріші та найглибші духовні питання сучасної людини, але для цього необхідно привернути до неї якомога більше широку суспільну увагу. Всесвітній день поезії покликаний дати можливість ширше заявити про себе  молодим  поетам.
IMG_1239

Юридичні знання сьогодні необхідні всім. Але правовий всеобуч справа непроста. Щоб краще зрозуміти багато правових питань, орієнтуватись у законах та інших нормативних актах, уміти захищати себе у різних життєвих ситуаціях та краще зрозуміти свої обовязки перед суспільством в рамках Декади правових знань Степанківською  сільською бібліотекою проведено низку заходів.

За словами дослідників, в 2016 році сповнюється 1000 років від першої писемної згадки про існування й діяльність на Святій Горі Афон першого давньоруського монастиряКсилургу, через який здійснювалися духовні та культурні взаємозв’язки між КиївськоюРуссю та осередком православного чернецтва й духовності на Афоні. 

 

Деякі батьки почуваються розгубленими вже із самого початку, а хтось втрачає впевненість у собі дещо пізніше. Де їм шукати допомоги?

До Вашої уваги 16 кращих книг по вихованню дітей та підлітків, на які варто звернути увагу.

091745«Найперші твори, які починають читати дитині, - казки. Адже саме завдяки казці, ми стаємо добрішими, навчаємося бачити красу навколишнього світу, засуджуємо зло. Казки супроводжують нас усе життя. Їх люблять не тільки діти, а й дорослі. Слухаючи й читаючи казку, ми потрапляємо в чарівний світ, де відбуваються дива. Сьогодні ми спробуємо згадати казкових героїв, пограємо у вікторину, дізнаємося багато нового та цікавого, відпочинемо

      DSC023351 Під час Шевченківських днів із 2 по10 березня, у Червонослобідській сільській бібліотеці проходив літературний бібліоквест «Шевченкіана – 2016».
   Квести цікаві та незвичні тим, що учасники перебувають у постійному пошуку, виконують завдання, відповідають на запитання, вчаться самостійно працювати з книгою. Виконавши одне завдання, учасники одержують підказку для наступного. Завдання квесту цього разу полягали в тому, щоб, відповівши на...

DSCN7164

    В Чорнявській сільській бібліотеці відбулась літературна година з нагоди 202-ї річниці від дня народження Т.Г. Шевченка. В заході прийняли участь учні Чорнявського НВК 1-4 класів та працівники будинку культури – директор Ворона В.І. та художній керівник Хижняк І.І. Також було організовано перегляд літератури «Єднаймо душі словом Кобзаря». Всі, хто захоплюється творчістю Кобзаря, отримали задоволення та були вдячні за проведений захід.

Завідувач бібліотеки
М. Сумченко

IMG_20160311_111051

«Він був сином мужика
і став володарем у царстві духа.
Він був кріпаком
і став велетнем у царстві людської культури.
Він був самоуком
і вказав нові, свіжі і вільні шляхи професорам та книжним ученим»
І. Франко

   З нагоди 202-ї річниці від дня народження Т.Г. Шевченка – українського поета, художника, мислителя, борця за відродження Русі-України в Хацьківській сільській бібліотеці пройшов літературно-краєзнавчий фуршет «Тарасові шляхи: невідомий Кобзар». На цьому заході бібліотекар...

6432

    В історії назавжди залишаються імена, які з гордістю вимовляє, пам'ятає і шанує людство. До них належить й ім'я великого українського поета, художника Т.Г. Шевченка.
  Весь свій могутній талант він присвятив служінню народові. "Історія мого життя, - писав поет, - становить частинку історії моєї Батьківщини".
   У ці березневі дні до Яснозірської сільської бібліотеки...

P1030131

Пам’ятайте, що на цій планеті,
Відколи сотворив її пан Бог,
Ще не було епохи для поетів,
Але були поети для епох.
Ліна Костенко
                                                          &nbsp...

1035


   «Шевченко не поет, а голос душі українського народу,
Його крик, сльоза і глибоке зітхання, стогін
 і разом з тим поклик гніву того народу»

hjku

     Шевченко для України – не просто народний поет, геніальний митець, доля якого обдарувала багатьма талантами. Значення його слова для нас особливе. Тарас Шевченко – національний пророк, апостол правди, заступник знедолених, провидець, - і в цьому немає перебільшення.
Вже стало доброю традицією в Худяках збиратися 9 березня біля пам’ятника Великому Кобзареві...

DSC02326

    З нагоди 202-ї річниці від дня народження Т.Г. Шевченка у Червонослобідській сільській бібліотеці відбувся конкурс читців-декламаторів віршів великого поета «Ми тебе не забули, Тарасе». Цей конкурс проводиться щорічно з метою популяризації творчості Тараса Шевченко, виховання любові до України і рідного краю.
У бібліотеці звучали вірші у виконанні учнів загальноосвітніх шкіл...

 

    1230Впродовж лютого місяця за ініціативи Степанківської сільської бібліотеки спільно з будинком культури за фінансової підтримки сільської ради проходив конкурс на кращий малюнок до Міжнародного жіночого дня 8 березня під назвою «Листівка для мами».
   У конкурсі взяли участь 11 учасників. Оцінюючи їхні роботи, організатори конкурсу ще раз переконались, яка ж все таки у Степанках талановита молодь.
  Тож ми з великою радістю оголошуємо переможців...

0609

     Щовесни ми вшановуєм пам'ять Шевченка. Тарас Григорович Шевченко - велика й невмируща слава українського народу. Жоден поет світу не зрівняється з ним у величі, любові до свого народу, до України. Золотими літерами вписане ім'я славетного Кобзаря, великого сина українського народу, поета-революціонера Т.Г. Шевченка в історію вітчизняної і світової літератури.
&nbsp...

0294     Щороку в березні відзначається Міжнародний жіночий день - день солідарності жінок у боротьбі за повні політичні, економічніі соціальні права.
    Своїм корінням жіночий день сягає у багатовікову боротьбу жінок за участь у житті  суспільства нарівні з чоловіками.
    У Яснозірській сільській бібліотеці до  Декади правових знань проведено правову годину "Жінка і закон". Присутні ознайомились з викладкаю матеріалів  на дану...

     093325«Діти - це найдорожчий скарб нашої держави, її гордість, надія, опора. Їх становлення та зростання має велике загальнодержавне значення і являється абсолютним пріорітетом». Це перші рядки з книги, присв'яченої талановитим дітям Черкаського краю.
     Творчий, інтелектуальний потенціал людей – є рушієм прогресу суспільства, тому обдарованість необхідно своєчасно виявити і розвивати. Ось і в Хацьківській сільській бібліотеці

     111238До декади правових знань, а саме до Міжнародного жіночого дня в Хацьківській сільській бібліотеці відбулась інформаційна година для 9 класу Хацьківської ЗОШ, де бібліотекар – Тетяна Анатоліївна розповідала про права дітей в Україні, згадала пункти з Декларації прав дитини та Конвенції про права дитини. А молодий вчитель

4611

    З приємністю повідомляємо, що переможець районного конкурсу читців, присвяченого 202-й річниці від дня народження Т.Г.Шевченка - Демиденко Анастасія (с. Хацьки) і на обласному конкурсі читців-декламаторів «Тарасова вершина», що проходив 03 березня 2016 року на базі обласного художнього музею, вразила компетентне журі своєю майстерністю та стала переможцем конкурсу завдяки вдало виконаній літературно-музичній композиції в чотирьох частинах «Покоління».

1134

  Золотими літерами в історію рідної України ввійшло імя великого поета – Тараса Григоровича Шевченка. Чудовним, провісним голосом Одкровення стало для українського народу слово Кобзаря. Воно нагадувало живий, незнищений дух України, вічний чар української мови, здатної творити перлини світової поезії. Сьогодні його вірші засяяли новими гранями, стали своєрідним поштовхом для переосмислення глибокої суті людського буття.
    З нагоди 202 - річниці від дня...

0176На бібліографічний огляд літератури, присвячений дню народження Лесі Українки, до сільської бібліотеки завітали учні 6 класу Байбузівської загальноосвітньої  школи І-ІІІ ступенів разом з учителем української мови та літератури  Рябокінь Світланою Миколаївно.
   На заході читачі пізнали із книг, які є в бібліотеці, про життєвий та творчий шлях української поетеси. Були зачитані уривки з казки-феєрії «Лісова пісня» та вірші за вподобанням дітей. Учні перейнялися художніми...

image001  20 лютого, в скорботний і пам’ятний для країни день в Лозівоцькій сільській бібліотеці відбувся масовий захід, присвячений Героям Майдану.
  …Імпровізована стіна Майдану із синього та жовтого полотнищ. На ній портрети Героїв Небесної Сотні. Розповідь ведучої про ті буремні дні, відеоролик-хроніка Майдану, вірші про учасників тих героїчних подій, хвилина мовчання, запалені лампадки… Присутні на заході юнаки та дівчата відзначили, що сьогоднішнє дійство – це наша вдячність борцям за...
image001Про знаменні дати, події, ювілеї року інформує відвідувачів бібліотеки книжкова виставка «Головні події року». Підрозділи виставки змінюються відповідно хронології подій і дат. Книжкова виставка завжди приваблює читачів повнотою інформації та добіркою друкованих матеріалів.

Завідувач Лозівоцької
сільської
бібліотеки
В.Н.Курінна

image001   100-річчя від дня народження Данила Георгійовича Нарбута відзначено в Лозівоцькій сільській бібліотеці бесідою «Творчий феномен Данила Нарбута» та переглядом відеоролика «Живописний світ Данила Нарбута». Також до уваги читачів тематична поличка «Данило Нарбут – народний художник України, наш земляк».

Завідувач бібліотеки
В.Н. Курінна

2

    Під такою назвою відбулася патріотична хвилинка в Лозівоцькій сільській бібліотеці.
   
Були зачитані імена черкащан – Героїв Небесної Сотні, прочитано вірші про їх подвиги. Ознайомились присутні з книжковою виставкою «України вірні сини», один з підрозділів якої має назву «Революції Гідності вартові».
 
Юнацтво та діти пройнялися патріотизмом та
tyuu10 січня в Лозівоцькій сільській бібліотеці відбулася літературна година «Народ мій завжди буде», присвячена 80 – річчю від дня народження українського поета, лауреата Шевченківської премії Василя Симоненка.
  Першим був перегляд відеоматеріалу «Духовні острови Василя Симоненка», створеного працівниками Черкаського  РОМЦ БКР.
  Далі про голодне і холодне дитинство Василя Симоненка, юнацькі роки, навчання, журналістську роботу на Черкащині та його творчість розповіли...

1004    27 лютого в Руськополянській сільській бібліотеці відбулося засідання літературно-мистецького клубу «Провесінь».
    На засідання були запрошені сільський голова Гриценко О.Г, вчитель історії та керівник гуртка «Пам’ять» Пономаренко А.В, вчитель української мови та літератури, пенсіонер Коломієць Н.І.
    Розпочалось засідання літературною годиною «Хотіла б я піснею стати…», присвяченою 145 річниці з дня народження видатної української...

image006Протягом лютого-березня в Свидівоцькій бібліотеці проходить шахово-шашковий турнір для всіх вікових категорій на першість села.

Завідувач бібліотеки

Н.М.Сергійчук

 

 

 

 

 

image007

image00425 лютого виповнилося 80 років від дня народження відомого українського скульптора, заслуженого діяча мистецтв України, уродженця с. Сокирно Черкаського району Анатолія Семеновича Фуженка. До цієї урочистої дати в Свидівоцькій сільській бібліотеці пройшов захід під назвою «Анатолій Фуженко – видатна особистість Черкащини та України». Завідувач бібліотеки Сергієнко Н.М. ознайомила присутніх з життєвим та творчим шляхом відомого земляка та підготувала викладку літератури. Доповненням до заходу став...

image00220 лютого День Героїв Небесної Сотні. Українська євро революція стала символом оновлення волі,падіння диктаторського режиму. Жаль, що його ціною стала загибель кращих українців - цвіту нації. Це приклад патріотизму для прийдешніх поколінь. В бібліотеці проведено патріотичні пятихвилинки для учнів 8-9 класів. Відбулося ознайомлення з...

image001Протягом тижня з 16-21 лютого до Міжнародного дня рідної мови для учнів 2-5 класів в бібліотеці с.Свидівок проходила акція «Мови рідної скарби: відгадай загадку, вивчи прислівя».

hgjyu

У партитурі вічного буття,

Яку ніколи двічі не зіграти.

Є дні, яким судилось забуття,

А є прекрасні незабутні дати.

  25 лютого в селі Чорнявка славному ветерану Другої світової війни Феодосію Митрофановичу Мацаку виповнилося 90 років.  Щирі вітання пролунали на його адресу від працівників культури,  рідних доньок,  внуків і правнуків. Квітам та солодкому подарунку він дуже зрадів і щиросердечно зізнався, що не очікував приємного подарунку  та несподіваного...

  2245  24 лютого відбулася нарада з працівниками клубних закладів та завідувачами сільських бібліотек району. На нараді були присутні директори, художні керівники, хореографи клубних закладів, завідувачі сільських бібліотек, директори дитячих музичних шкіл, працівники  районних організаційно-методичних центрів народної творчості і  бібліотечної та краєзнавчої роботи, районної дитячої бібліотеки.

     21 лютого - Міжнародний день рідної мови, який відзначають з 2000 року з метою 110538акцентування уваги на меншини, чисельністю менше 10 тисяч осіб, які активно розмовляють рідною мовою. Інколи ці мови не передаються й забуваються. Тому для зміцнення державнотворчої функції української мови наш Президент підписав відповідне розпорядження про відзначення цього дня.

    DSCF2803 23 лютого 2016 року в актовому залі Вергунівської сільської ради зібралися учні Вергунівської школи, актив села щоб в скорботі низько схилити голови перед пам’яттю патріотів, яких було вбито у мирний час ХХІ століття під час протестних акцій у лютому 2014 року. Година-реквієм «Герої не вмирають» підготовлена працівниками Вергунівської сільської бібліотеки, сколихнула серця усіх присутніх. Хвилюючі кадри страшних подій Майдану, прощання з Героями Небесної Сотні, фото...

tyu67i20 лютого з нагоди відзначення Міжнародного дня рідної мови у Байбузівській сільській бібліотеці зібрались читачі на вікторину: "Єдиний скарб у тебе - рідна мова", де дізнались, що українською мовою розмовляють близько 45 мільйонів людей, і вона входить до другого десятка найпоширеніших мов світу. Діти дізнались також про історію виникнення свята, пригадали приказки та прислів'я про мову, розшифрували буквенні ребуси та відповідали на запитання вікторини. Захід пройшов цікаво та повчально...

kiuoЦими днями Україна відзначала другу річницю розстрілу людей на Майдані, котрі відстоювали свої права. У результаті протистоянь 18 – 20 лютого на вулицях Києва загинуло біля сотні осіб.
   У Степанківській сільській бібліотеці відбулась година-реквієм під назвою «Ціною власного життя», приурочена вшануванню пам’яті Героїв Небесної Сотні, на яку запрошено учнів 11 класу на чолі з класним керівником Людмилою Петрівною Тищенко.

tyh    В Сагунівській сільській бібліотеці 20 лютого пройшла бесіда «Небесна сотня. Герої не вмирають»,  присвячена   трагічним подіям на Майдані 2014 року. На початку заходу  була запалена свіча пам’яті Героям Небесної Сотні. Ця подія сколихнула весь світ, не залишила байдужою жодної душі. Кожен із цієї Небесної сотні мав свою сім`ю, батьків, друзів, захоплення, свої симпатії і свої невідкладні справи. Але поклик  душі саме в цей час призвав їх до боротьби...

dyh

     До Міжнародного дня рідної мови 19 лютого бібліотекарі Сагунівської бібліотеки  провели літературну вікторину для юнацтва «Прилиньмо душею до  перлин рідної мови», метою якої було формування усного і писемного мовлення школярів, поповнення словникового запасу, виховання  культурного мовлення учнів, любові до української мови та рідного краю. Учні з цікавістю відповідали на питання вікторини та розгадували ребуси і загадки.

hjuo…і мовчки сотня непокорених героїв
відходила у чисті небеса,
і погляди знесилених мільйонів
дивились вслід братам, батькам, синам

«Ми зібралися тут, щоб в скорботі схилити низько голови перед пам’яттю людей різного віку, яких було вбито у мирний, цивілізований час ХХІ століття.
      
На Майдані пліч-о-пліч стали українці і євреї, росіяни та вірмени...

jkhjuhНебесна сотня. Прапор. Чорна стрічка.

І сльози, бо ти, хлопче, словом вже не з нами.

Але в думках ти поруч, і не згасне свічка,

І линуть буде "Слава Україні!" над ланами.

     20 лютого в бібліотеці села Дубіївка провели урок мужності «Небесна Сотня – вічна пам'ять героям», щоб в скорботі схилити низько голови перед пам’яттю людей різного віку, яких було вбито у мирний, цивілізований час ХХІ століття.
     В рамках заходу згадали усіх Героїв, які...

fklgkНе цурайтесь мови, люди,

Рідного джерельця.

Хай вона струмочком буде

Хай дійде до серця.

Бо ж вона така багата,

Українська мова,

Неповторна і крилата

І така чудова.

     До Міжнародного дня рідної мови 19 лютого в Дубіївській сільській бібліотеці для юнацтва проведено літературну вікторину «Прилиньмо душею до перлин рідної мови».
    Найбільша цінність в кожного народу – це його мова, ота багата скарбниця, в яку народ вкладає і своє давнє життя...

hjyВ історії України чимало трагічних дат. І нещодавно з’явилась ще одна – 20 лютого – День пам’яті Небесної Сотні! Вчора ми відзначили другу річницю цієї трагічної дати для нашого народу.
    В Хацьківській сільській бібліотеці відбулась година-пам’яті «Герої не вмирають». Розпочали годину пам’яті завідувач бібліотеки – Козакевич Тетяна та громадський діяч Сліпокоєнко Роман, який процитував вірші Симоненка: «Пророцтво 17 року» і «Русь». Потім ми вшанували всіх загиблих хвилиною...

hfigМинає два роки від трагічних  подій на  Майдані.  З цієї нагоди 20 лютого в Леськівській сільській бібліотеці була проведена патріотична  година  "Герої не вмирають, просто йдуть..."
         Всі присутні ще раз повернулись до подій останніх місяців  2013 і початку 2014-го  року, які перетворились на справжню національну стихію - пробудилась, приспана роками, національна свідомість людей.
      Учасники...

Документально-публіцистичні фільми

та тематичні відеоролики,

присвячені Революції Гідності,

Героям Небесної Сотні,

бойовим діям на Сході країни

image002«Революція гідності» – документально-публіцистичний фільм, в якому зображені події в Україні з 29 листопада 2013 року до 22 лютого 2014 року. Першу спробу осмислити пережите у фільмі зробили відомі українці – лідери громадської думки. Фільм відтворює хронологію мітингу Євромайдану. «Мотив», «Мета», «Протистояння», «Самопожертва» – окремі епізоди...

2667Минатимуть і дні, й роки, 
 Забудеться руїна,
Але в історію ввійдуть
Герої України.

Юлія Волощакевич

Їх назвали Небесною Сотнею – українців, які загинули в Києві на Майдані, вулицях Грушевського та Інститутській.

Вони полягли за честь, за волю, за право бути Українцями і за свою Батьківщину. Героїчна Сотня, зробивши перший крок, журавлиним ключем полинула у вирій вічності, ставши нашими Ангелами-Охоронцями на небі.

    DSC02283Напередодні Дня пам'яті Героїв Небесної Сотні з метою виховання почуття патріотизму серед юнацтва в Червонослобідській сільській бібліотеці відбулася презентація книги «Цитати Сходу». Упорядник збірки журналіст і громадський активіст Сергій Могилко зібрав 70 реальних історій, думок і переживань очевидців війни на Донбасі, написані ними в період з літа 2014 року по літо 2015 року. Цитати Вільних Людей, зібрані у цій книзі, мають стати напуттям для кожного патріота. Книга...

DSCN073514 лютого в багатьох країнах світу відзначають Міжнародний день дарування книги. Це одне з наймолодших свят в календарі, яке об’єднує   всіх хто дарує книги. Не можна забувати, що книги – це безцінний дар який, може допомогти підростаючому поколінню пізнавати істинні цінності, збагачувати свої знання.
     Долучилися до
цього свята і користувачі сільської...

image     Напередодні улюбленого свята молоді Дня святого Валентина у Червонослобідській бібліотеці проходив літературний бібліоквест «Кохання на сторінках книг». Запрошували читачів юнацького віку взяти участь у захоплюючій грі – подорожі оголошеннями розміщеними в інтернет – мережах та бібліотеці. Захід організовано з метою удосконалення навичок роботи з книгою, самостійного пошуку інформації у книжковому світі. Суть гри полягала в тому, щоб виконати завдання та знайти приз...

P2122433Віват усім, хто повернувся з поля брані
З Єгипту, Сирії, Анголи, Сомалі,
Хто бачив смерть в крутих горах в Афгані,
І тим, хто не прийшов до рідної землі,
Кого не стріла рідна мати на порозі…
І хай торочать злії язики,
Залишитесь Ви в пам’яті народу
Синами рідної Вітчизни навіки!

    12 лютого в сільській бібліотеці села Дубіївка годиною мужності під назвою «Афганістан – моя кривава рана» ми вшанували учасників бойових дій на території інших держав, віддали шану усім тим, хто з честю та...

IMG 0993

Війна… В це поняття ми вкладаємо все найстрашніше, що сталося з людством протягом його історії – плач дітей, ридання матерів, вбивства, руйнації – все, що викликає в людини відчуття жаху, паніки та нещастя. Саме такі відчуття довелося пережити українському народові в роки Другої світової війни 1939-1945 рр. З одного боку хочеться забути жахи війни, але людство, а тим паче молоде покоління, має знати якою ціною завойовано сьогоднішній день нашої держави, пам

       27 січня 1891 року народився геніальний поет XX століття, талановитий вчений і блискучий перекладач – Павло Тичина, який залишив по собі багату поетичну спадщину, своєрідну та неординарну. 125-річчю від дня його народження було присвячено засідання літературно-мистецького клубу «Провесінь», що пройшло в Руськополянській сільській бібліотеці.
     Про життя та творчість поета розповіла присутнім керівник клубу Світлана Віталіївна...

DSCN072731 січня в с. Сагунівка відбулося спортивне змагання з лижного спорту серед юнацтва Черкаського району.
     В рамках цього змагання бібліотеці с. Сагунівка було подаровано комплект з 4 книг – енциклопедичних видань спортивної тематики. Серед них і книга англійською мовою.
     Працівники бібліотеки висловлюють щиру подяку керівництву районного фізкультурного-оздоровчого спортивного клубу «Славутич» та особисто...

ftyhyy29 січня українська громадськість відзначає День пам’яті Героїв Крут. В 1918 році молоді захисники Української Народної Республіки власною кров’ю вписали нову героїчну сторінку в історію українського визвольного руху. В цей день в Худяківській сільській бібліотеці для юнацтва та молоді було проведено годину історичної пам’яті «Бій під Крутами». Бібліотекар Гуржій Л.М. розповіла присутнім про подвиг молодих звитяжців.
     У 1918 році чотириста відважних юнаків...

22 січня у Хацьківській сільській бібліотеці відбувся квартирник, присвячений Дню Соборності України, який  пройшов під гаслом «Ми єдиний народ - українці». Cоборність України - одна з важливих тем історії України. Ще великий український класик Олесь Гончар закликав: «Бережіть собори душ наших!». Ведучими

095422 січня вся Україна відзначає чергову річницю з дня проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної республіки. Збулися віковічні мрії, якими жили і за які вмирали кращі сини України.
     Саме цій знаменній події був присвячений захід, проведений в Руськополянській сільській бібліотеці. Розпочала захід бібліотекар Вивериця Лідія Федорівна, яка наголосила, що Соборність – це символ боротьби за волю, порозуміння між людьми і часточка...

     22 січня 1919 року відбулася знаменна подія в історії українського народу – возз’єдналися в одній державі Наддніпрянська Україна й Західна. Мрії, задля яких найкращі сини України жили і вмирали, стали дійсністю. Цю пам’ятну дату гідно відзначили у Степанках.
     Під час інформаційної п’ятихвилинки «Величний день злуки», що проходила в Степанківській сільській бібліотеці, користувачі дізнались про значення слова «соборність», ознайомилися з подіями...

Україно! Ти одна наша рідна мати,
Духом мудрості віків, святістю багата,
Від зелених гір Карпат до степів без краю
Вірно, щиро, мов дитя, я тебе кохаю.

22 січня в Дубіївській сільській бібліотеці проведена історична година «Собор свободи нам серце зігріва» з нагоди відзначення 97-ої річниці проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки в єдину Україну. Цей день увійшов до національного календаря як велике державне свято – День Соборності...

161031

22 січня увійшов у історію нашого народу як велике державне свято – День Соборності України.Саме в цей день у 1919 році було урочисто проголошено Акт злуки – об"єднання двох суверенних Українських держав (УНР і ЗУНР) в одну Українську Народну Республіку. Саме з того часу починається єдність українського народу. Україна завжди була державою самобутньою, з своєю культурою, традиціями та звичаями. Народ України дуже різний, але в цій різності наше багатство та привабливість для всього...

22 січня 2016 року виповнюється 100 років від дня народження видатного художника Данила Георгійовича Нарбута. З нагоди цієї поважної події в Хацьківській сільській бібліотеці було оформлено тематичну поличку "Чародій пензля – Данило Нарбут", а також підготовлено повідомлення для  учнів 3-4 кл. місцевої ЗОШ про творчий та життєвий шлях великого народного творця.
       Нарбут Данило Георгійович народився в Санкт-Петербурзі,  в сім'ї художника-графіка...

Вишивка – це символ здоров’я, краси, щасливої долі, родової пам’яті, любові та святості. Оздобленню святкового одягу та вишивці українського рушника було присвячено засідання клубу за інтересами «Для вас, дівчата, жінки, господині», яке відбулося 15 січня в приміщенні бібліотеки с. Сагунівка. Присутні з цікавістю прослухали розповідь завідувача бібліотеки Н.М. Атамась про оздоблення сучасного одягу вишивкою, орнаментом, квітами та переглянули відео «Оздоблення святкового одягу». Також на...

image001В Лозівоцькій сільській бібліотеці вже стало традицією вітати присутніх на різдвяні свята колядками. Їх майстерно виконали учасники художньої самодіяльності, які також є читачами бібліотеки. Доповнила це прекрасне дійство міні-викладка матеріалів «Чародійна Коляда».

Завідувач бібліотеки
В.Н.Курінна